Ter Doest herleeft tijdens Open Monumentendag 2022

Ter Doest herleeft tijdens Open Monumentendag 2022

 

Vier eeuwen na datum komt de historische abdijsite Ter Doest terug tot leven. De recente herontdekking van de ondergrondse sporen van de uitgestrekte middeleeuwse abdij worden aan het grote publiek voorgesteld, met een actief programma in Ter Doest en Lissewege, voor jong en oud en op maat van gezinnen. Luister naar de archeologen, bekijk het unieke houten gebinte van de middeleeuwse schuur vanop 10 meter hoogte, doe op eigen houtje de erfgoedwandeling of volg enkele activiteiten mee: een abdij-doolhof, dronevluchten, rondleidingen, Ter Doest kindertattoos, en nog veel meer! Ook Monumentwacht zal van de partij zijn met demonstraties en activiteiten.

De activiteiten gaan door op verschillende locaties in Ter Doest en Lissewege. Het volledige programma met alle details vind je hieronder.

10:00-18:00 – laatste toegang 17:00 | Vrije toegang zonder inschrijving (enkel afdaling stelling) | Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk | Let wel: beperkte parkeermogelijkheid | Treinverbinding Brugge-Lissewege | Openbaar vervoer | Pendeldienst tussen station, Ter Doest en parking onder A11

Onderaan de pagina vind je een overzicht met het plannetje van de parkings en het plannetje van Ter Doest.

Weide Ter Doest | Doorlopend | Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk

• Drone-demonstratie | Onder voorbehoud van weersomstandigheden | Rolstoeltoegankelijk
Aan de hand van verschillende dronevluchten doorheen de dag kan je live het grondplan van de verdwenen abdij bekijken.
• Stelling met uitzichtpunt | Rolstoelen met brede banden worden voorzien
Vanaf een stelling krijgt je een uitzicht over de weide waar de verdwenen Ter Doest abdij ooit in volle glorie pronkte. De contouren van de funderingen worden aangeduid op het terrein en geven een beter beeld van de omvang van de abdij.
• Uitleg over de abdijresten | Rolstoelen met brede banden worden voorzien
Benieuwd naar hoe de ondergrondse funderingen werden ontdekt? De archeologen van de dienst Erfgoed en de Universiteit Gent doen graag uit de doeken hoe het onderzoek en de geofysische metingen verlopen.
• Demonstratie geofysische meettoestellen| Rolstoelen met brede banden worden voorzien
Wat zit er onder de grond verstopt? De Universiteit Gent toont enkele van de bodemsensoren die ze kunnen inzetten om onzichtbare archeologische resten op te sporen.
• Archeologische boordemonstratie | Rolstoelen met brede banden worden voorzien
Benieuwd hoe archeologen de geofysische metingen kunnen staven zonder het hele terrein op te graven? De archeologen van Raakvlak vertellen je er alles over tijdens deze archeologische boordemonstratie.
• Doolhofspel voor kinderen | Niet rolstoeltoegankelijk
Kinderen wanen zich met het doolhof van strobalen in de voormalige cisterciënzerabdij. Een archeoloog deed er een geweldige ontdekking en wil die aan de wereld laten zien, maar al het materiaal en de resultaten zijn verdwenen! Doorheen de doolhof liggen aanwijzingen, het is aan jullie om het mysterie op te lossen.
• Erfgoed tattoos | Rolstoeltoegankelijk
Speciaal voor kinderen zijn erfgoedtattoos ontworpen op basis van de Ter Doest manuscripten. Deze kleurrijke tattoos van miniaturen krijgen tijdelijk een plekje op je arm, of je voorhoofd, of…
• Stickers voor kinderen | Doorlopend
Bij elke activiteit voor kinderen is na afloop een sticker te verdienen. Verzamelen jullie ze allemaal?

Schuur Ter Doest | 10u tot 12u30 – 13u30 tot 17u | Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk

• Informatie over de abdijsite en de schuur | Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk
Pop-up panelen en televisieschermen in de schuur leren je meer over de werking van Monumentenwacht West-Vlaanderen en over het lopend archeologisch onderzoek naar de ondergrondse restanten van de voormalige cisterciënzerabdij. De video’s en de panelen zijn doorlopend te bekijken.
• Bekijk het gebinte van de schuur in close-up | Niet rolstoeltoegankelijk
Het impressionante, middeleeuws dakgebinte van de bewaarde abdijschuur kent een boeiende geschiedenis. Bekijk het gebinte in close-up vanop de 10 meter hoge stelling en luister naar de uitleg door onze Monumentenwachters.
• Afdaling van de stelling | Niet rolstoeltoegankelijk | 10-14 jaar
Voor kinderen is een amusante afdaling vanaf de stelling in de schuur voorzien, in klimuitrusting, als een echte Monumentenwachter! Reserveer plaatsen.

Kerk van Lissewege | Rolstoeltoegankelijk

• Klimdemonstraties | 10u, 11u, 12u, 13u30, 14u30, 15u30, 16u30 | Rolstoeltoegankelijk | Onder voorbehoud van weersomstandigheden
Dat de bouwkundige wachters voor het uitvoeren van inspecties geen hoogtes uit de weg gaan, bewijzen ze met klimdemonstraties aan de buitenzijde van de kerk.
• Educatief spel en rondleiding in de kerk | 10u, 10u30, 12u, 13u30, 14u, 14u30, 15u, 15u30, 16u, 16u30, 17u| Rolstoeltoegankelijk | Voor gezinnen met kinderen
Gaan jullie mee op pelgrimstocht naar Compostella? Verkleed jullie als pelgrim en ga mee op pad door de Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingskerk in Lissewege. Leer meer over de interieurobjecten in de kerk en kies daarna uit vier creatieve opdrachten. Zin om glasramen te ontwerpen, of een nieuwe kroon voor Onze-Lieve-Vrouw te maken? Misschien verdienen jullie er wel een echte Sint-Jacobsschelp mee!
Terwijl de kinderen zich uitleven met de creatieve opdrachten, leren hun ouders via een rondleiding door de interieurwachters meer over het kerkinterieur.

Erfgoedwandeling Lissewege en Ter Doest | Op eigen houtje | Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk

• De ErfgoedApp van Faro biedt de mogelijkheid om Ter Doest en Lissewege op eigen tempo te ontdekken. De 4-5km lange erfgoedwandeling brengt je op tal van historisch waardevolle plaatsen in de buurt, gaande van het kanaal Brugge-Zeebrugge, de Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingskerk tot het weidevogelreservaat en meer. Download de gratis ErfgoedApp. Ga naar de kaart. Open de Ter Doest-wandelroute en ga op pad.
• Het uitkijkpunt over het weidevogelreservaat is niet rolstoeltoegankelijk. Vanaf de straatkant is het echter wel mogelijk de informatie en foto’s op de app te bekijken.

 

Een realisatie van Provincie West-Vlaanderen (dienst Erfgoed en Monumentenwacht), Stad Brugge (Raakvlak) en Universiteit Gent, i.s.m. de kathedrale Kerkfabriek Sint-Salvator, Abdijmuseum Ten Duinen, VVV Lissewege en Hof Ter Doest.

 

Programma Ter Doest OMD 11 september