Doe mee!

Raakvlak werkt samen met het publiek en creëert zo een bewustzijn voor het lokale erfgoed. We bieden een ruime waaier aan activiteiten aan voor jong en oud. Zo nemen we elk jaar deel aan diverse erfgoedevenementen zoals  de Archeologiedagen, het Krikkrakfestival, Open Monumentendag en Erfgoeddag. Maar doorheen het  jaar bieden we diverse workshops aan. De volledige agenda vind je onderaan deze pagina.

Bezoek het Onroerenderfgoeddepot De Pakhuizen

Raakvlak bewaart heel wat opmerkelijke archeologische vondsten in het erkend Onroerenderfgoeddepot De Pakhuizen. De collectie is uiteenlopend, van de prehistorie tot en met de Tweede Wereldoorlog. Archeologische voorwerpen lagen vaak eeuwenlang in de bodem en vragen om extra zorg. De archeologen vertellen je er alles over tijdens een geleid bezoek.

Tijdens een wandeling doorheen het depot ontdek je alle stappen die een archeologische vondst doormaakt. Het depot bezoek kan met groepen tot 10 personen. Informeer of een geleid bezoek mogelijk is door te mailen of te telefoneren naar 050/44.50.44.

In 2023-2024 verhuizen wij onze collectie naar de Erfgoedfabriek. Daarom zijn er vanaf oktober 2023 geen rondleidingen meer mogelijk in de Pakhuizen. Wil je graag nog een bezoekje brengen aan ons gebouw? Op 24 en 25 mei organiseren we tijdens de Archeologiedagen afscheidsrondleidingen. Meer info volgt in de loop van 2023.

Het leven in een Merovingisch huis

Sinds eind 2010 prijkt in de tuin van het woonzorgcentrum Hallenhuis te Brugge-Sint-Andries een schijnbaar eeuwenoud gebouw. Het OCMW van Brugge nam hier, in samenwerking met Raakvlak en WOK (een sociaal tewerkstellingsprogramma van het OCMW), het baanbrekend initiatief een kleine vroegmiddeleeuwse woning te reconstrueren. Het grondplan van het huis is tijdens archeologisch onderzoek aangetroffen op deze locatie. De nederzetting dateert uit in de 6de-7de eeuw (de Merovinigsche tijd).  De woning is gebouwd op ware grootte, met traditionele bouwtechnieken en met natuurlijke materialen. Het totale project bestaat uit de reconstructie in de tuin en een museale opstelling in de hal van het woonzorgcentrum.

Het Merovingisch huis heeft een functie die kadert in de vrijetijdsbesteding van de bewoners van WZC Hallenhuis en de buurtbewoners. Het kan ook gebruikt worden door scholen en verenigingen. Gebruik door privépersonen of commerciële activiteiten behoort niet tot de mogelijkheden. Het accent ligt vooral op activiteiten die gelinkt zijn aan de vroege middeleeuwen.

U kan op uw wandeling of fietstocht langs het huis passeren door de tuin van rusthuis WZC Hallenhuis (via Pastoriestraat 2 of via de Kosterijstraat).

Naast het huis is een moestuin aangelegd met populaire gewassen uit de vroege middeleeuwen. Proeven van het verleden mag je hier letterlijk nemen. Scholen en groepen kunnen een rondleiding en kookworkshop volgen. Stuur een e-mail of bel ons op 050/44.50.44.

Bruggemuseum Archeologie

Het Archeologiemuseum in de Mariastraat sloot eind 2020 definitief de deuren. Maar maak je zeker geen zorgen, het museum zal als een feniks herrijzen uit zijn as op een andere locatie en. In de tussentijd kan je vanaf oktober 2021 genieten van tijdelijke archeologische tentoonstellingen in het Gruuthusemuseum.

Meer informatie over de huidige tentoonstelling kan je hier vinden.

Agenda 2024

Indien een activiteit niet kan doorgaan op de datum die we hier vermelden, alvast onze excuses.

10-18 februari

Expo “ALIMENT. Over koetjes en kalfjes.”

Tijdelijke tentoonstelling

Locatie: Kinderboerderij Zeven Torentjes, Brugge

13 maart

Verhalen uit de ondergrond V

Thema wereldoorlog

20 en 21 april

Erfgoeddag: “HUS. Thuis bij de Vikingen”

Locatie: Adornesdomein, Brugge

24, 25 en 26 mei

Archeologiedagen Vloethemveld

Archeologiedagen ‘Afscheid van de Pakhuizen’

1 2 3 Archeologie!

Ben je op zoek naar een leuke aanvulling rond het thema archeologie? Breng de archeoloog in de klas en ga onze archeologie challenges aan

Elke uitdaging start met een filmpje waarin een echte archeoloog de leerlingen meeneemt in de boeiende wereld van de archeoloog. Aan de hand van een stappenplan leert de klas al doende over archeologie. Na afloop van elke uitdaging vatten we de 3 belangrijkste archeologische inzichten samen. De klas verdient zo telkens een badge en zet stapjes vooruit als junior archeologen.

Er valt veel te leren over én door archeologie. Tijdens 123 archeologie zullen de leerlingen leren over archeologie zelf, leren over de eigen omgeving, leren onderzoeken, leren hoe wetenschappen elkaar helpen en leren samenwerken.

Surf snel naar de 123-website en bouw aan een klas vol junior archeologen!

Voor meer info, mail naar info@raakvlak.be

Bouwen door de eeuwen heen

Werkt u rond historische gebouwen? Kom met de klas op rondleiding doorheen onze historische gebouwen 'De Pakhuizen' en leer alles over bouwen door de eeuwen heen. Leerlingen kunnen ook deelnemen aan een creatieve workshop over hoe paalsporen worden geïnterpreteerd door archeologen en leren hun eigen reconstructietekening maken van een middeleeuwse boerderij. Voor meer informatie of reservatie belt u naar 050445044 of mailt u naar info@raakvlak.be

Bouw een spaghettibrug!

Dat er in Brugge veel bruggen zijn, was je waarschijnlijk al opgevallen. De meeste houten bruggen werden in de loop van de 14de eeuw vervangen door stenen exemplaren.

Maar wist je dat je thuis zelf een brug kan bouwen met spaghetti? Volg het stappenplan om je eigen spaghettibrug te bouwen. Inspiratie nodig? Maak dan de bijhorende wandeling langs enkele bijzondere Brugse bruggen of bekijk het filmpje op onze Youtube-pagina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 en 14 juli

Middeleeuws festival Snellegem

Jabbeke

 

8 september

Open Monumentendag

 

2 en 3 november

Krikrak familiefestival