Doe mee!

Bij Raakvlak kan je proeven van Onroerend Erfgoed

Raakvlak werkt samen met het publiek en creëert zo een bewustzijn voor het lokale erfgoed. We bieden een ruime waaier aan activiteiten aan voor jong en oud. Zo nemen we elk jaar deel aan diverse erfgoedevenementen zoals  de Archeologiedagen, het Krikkrakfestival, Open Monumentendag en Erfgoeddag. Maar doorheen het  jaar bieden we diverse workshops aan.

Het leven in een Merovingisch huis

Sinds eind 2010 prijkt in de tuin van het woonzorgcentrum Hallenhuis te Brugge-Sint-Andries een schijnbaar eeuwenoud gebouw. Het OCMW van Brugge nam hier, in samenwerking met Raakvlak en WOK (een sociaal tewerkstellingsprogramma van het OCMW), het baanbrekend initiatief een kleine vroegmiddeleeuwse woning te reconstrueren. Het grondplan van het huis is tijdens archeologisch onderzoek aangetroffen op deze locatie. De nederzetting dateert uit in de 6de-7de eeuw (de Merovinigsche tijd).  De woning is gebouwd op ware grootte, met traditionele bouwtechnieken en met natuurlijke materialen. Het totale project bestaat uit de reconstructie in de tuin en een museale opstelling in de hal van het woonzorgcentrum.

Proeven van het verleden mag je hier letterlijk nemen.

Het Merovingisch huis heeft een functie die kadert in de vrijetijdsbesteding van de bewoners van WZC Hallenhuis en de buurtbewoners. Het kan ook gebruikt worden door scholen en verenigingen. Gebruik door privépersonen of commerciële activiteiten behoort niet tot de mogelijkheden. Het accent ligt vooral op activiteiten die gelinkt zijn aan de vroege middeleeuwen.

U kan op uw wandeling of fietstocht langs het huis passeren door de tuin van rusthuis WZC Hallenhuis (via Pastoriestraat 2 of via de Kosterijstraat).

Naast het huis is een moestuin aangelegd met populaire gewassen uit de vroege middeleeuwen. Proeven van het verleden mag je hier letterlijk nemen. Scholen en groepen kunnen een rondleiding en kookworkshop volgen. Stuur een e-mail of bel ons op 050/44.50.44.

1 2 3 Archeologie!

Momenteel werkt Raakvlak een nieuw educatief pakket uit rond archeologie. Op vrijdag 8 oktober lanceren we dit nieuwe pakket met archeologie uitdagingen voor junior archeologen. Nog even geduld!

Bezoek het Onroerenderfgoeddepot De Pakhuizen

Raakvlak bewaart heel wat opmerkelijke archeologische vondsten in het erkend Onroerenderfgoeddepot De Pakhuizen. De collectie is uiteenlopend, van de prehistorie tot en met de Tweede Wereldoorlog. Archeologische voorwerpen lagen vaak eeuwenlang in de bodem en vragen om extra zorg. De archeologen vertellen je er alles over tijdens een geleid bezoek.

Tijdens een wandeling doorheen het depot ontdek je alle stappen die een archeologische vondst doormaakt. Het depot bezoek kan met groepen tot 10 personen. Informeer of een geleid bezoek mogelijk is door te mailen of te telefoneren naar 050/44.50.44.

Bouwen door de eeuwen heen

Werkt u rond historische gebouwen? Kom met de klas op rondleiding doorheen onze historische gebouwen 'De Pakhuizen' en leer alles over bouwen door de eeuwen heen. Leerlingen kunnen ook deelnemen aan een creatieve workshop over hoe paalsporen worden geïnterpreteerd door archeologen en leren hun eigen reconstructietekening maken van een middeleeuwse boerderij. Voor meer informatie of reservatie belt u naar 050445044 of mailt u naar info@raakvlak.be

Bruggemuseum Archeologie

Het Archeologiemuseum in de Mariastraat sloot eind 2020 definitief de deuren. Maar maak je zeker geen zorgen, het museum zal als een feniks herrijzen uit zijn as op een andere locatie en. In de tussentijd kan je vanaf oktober 2021 genieten van tijdelijke archeologische tentoonstellingen in het Gruuthusemuseum. Meer informatie volgt snel!