Doe mee!

Bij Raakvlak kan je proeven van Onroerend Erfgoed

Raakvlak werkt samen met het publiek en creëert zo een bewustzijn voor het lokale erfgoed. We bieden een ruime waaier aan activiteiten aan voor jong en oud. Zo nemen we elk jaar deel aan diverse erfgoedevenementen zoals het Krikkrakfestival, Open Monumentendag en Erfgoeddag. Maar doorheen het  jaar bieden we diverse workshops aan.

Het leven in een Merovingisch huis

Sinds eind 2010 prijkt in de tuin van het woonzorgcentrum Hallenhuis te Brugge-Sint-Andries een schijnbaar eeuwenoud gebouw. Het OCMW van Brugge nam hier, in samenwerking met Raakvlak en WOK (een sociaal tewerkstellingsprogramma van het OCMW), het baanbrekend initiatief een kleine vroegmiddeleeuwse woning te reconstrueren. Het grondplan van het huis is tijdens archeologisch onderzoek aangetroffen op deze locatie. De nederzetting dateert uit in de 6de-7de eeuw (de Merovinigsche tijd).  De woning is gebouwd op ware grootte, met traditionele bouwtechnieken en met natuurlijke materialen. Het totale project bestaat uit de reconstructie in de tuin en een museale opstelling in de hal van het woonzorgcentrum.

Proeven van het verleden mag je hier letterlijk nemen.

Het Merovingisch huis heeft een functie die kadert inde vrijetijdsbesteding van de bewoners van WZC Hallenhuis en de buurtbewoners. Het kan ook gebruikt worden door scholen en verenigingen. Gebruik door privépersonen of commerciële activiteiten behoort niet tot de mogelijkheden. Het accent ligt vooral op activiteiten die gelinkt zijn aan de vroege middeleeuwen.

U kan op uw wandeling of fietstocht langs het huis passeren door de tuin van rusthuis WZC Hallenhuis (via Pastoriestraat 2 of via de Kosterijstraat).

Naast het huis is een moestuin aangelegd met populaire gewassen uit de vroege middeleeuwen. Proeven van het verleden mag je hier letterlijk nemen. Scholen en groepen kunnen een rondleiding en kookworkshop volgen. Stuur een e-mail of bel ons op 050/44.50.41.

Bezoek het Onroerenderfgoeddepot De Pakhuizen

Raakvlak bewaart heel wat opmerkelijke archeologische vondsten in het erkend Onroerenderfgoeddepot De Pakhuizen. De collectie is uiteenlopend, van de prehistorie tot en met de Tweede Wereldoorlog. Archeologische voorwerpen lagen vaak eeuwenlang in de bodem en vragen om extra zorg. De archeologen vertellen je er alles over tijdens een geleid bezoek.

Tijdens een wandeling doorheen het depot ontdek je alle stappen die een archeologische vondst doormaakt. Het depot bezoek kan met groepen tot 10 personen. Informeer of een geleid bezoek mogelijk is door te mailen of te telefoneren naar 050/44.50.42

Het vuilniszakproject op school

Krijgt u veel vragen over Egypte, piramides en dinosauriërs, over Grieken en Romeinen maar wilt u het met uw leerlingen eens hebben over wat er hier in de bodem te vinden is? Hoe gaan archeologen te werk, graven ze steeds op met een klein penseeltje, en hoe interpreteer je een vondst? Met deze vraag begint de brief waarin lagere scholen worden uitgenodigd om mee te stappen in het “vuilniszakproject” dat Raakvlak, de Intergemeentelijke Dienst voor Archeologie in Brugge en Ommeland, op touw zet.

Om de jongere generatie in contact te brengen met de archeologie als wetenschap en een bewustzijn te creëren van de archeologische rijkdom van onze regio, organiseert Raakvlak gratis workshops voor de lagere scholen in haar werkingsgebied. Een archeoloog komt naar de klas en legt aan de hand van een moderne vuilniszak en echte vondsten uit hoe het kleinste zaadje en botje een verhaal kunnen vertellen. De kinderen onderzoeken zelf het schervenmateriaal en de zeefstalen uit verschillende contexten en leren een interpretatie opbouwen.

De workshop duurt één of twee uur en is geschikt voor leerlingen van de derde graad van het lager onderwijs. Als je interesse hebt in een bezoek van een archeoloog aan de klas, stuur dan gerust een mailtje.

Bruggemusem Archeologie

Het Archeologiemuseum vergelijkt hoe anders het dagelijks leven in Brugge was tegenover onze tijd. Onder het motto 'Voel het verleden onder je voeten' ontdek je op een speelse manier en met allerlei doe- en zoekelementen het verleden van de stad. Laat een mix van archeologische vondsten, replica’s en reconstructies op je afkomen! Van de prehistorie over de middeleeuwen en tot onze tijd laten we je zien en ervaren hoe mensen wonen en werken, leven en sterven. Na elke periode is er een doe-cel, waar je een archeologisch raadsel kunt oplossen.

Gesloten op maandag. Adres: Mariastraat 36 a , Brugge