Doe mee!

Raakvlak werkt samen met het publiek en creëert zo een bewustzijn voor het lokale erfgoed. We bieden een ruime waaier aan activiteiten aan voor jong en oud. Zo nemen we elk jaar deel aan diverse erfgoedevenementen zoals  de Archeologiedagen, het Krikkrakfestival, Open Monumentendag en Erfgoeddag. Maar doorheen het  jaar bieden we diverse workshops aan. De volledige agenda vind je onderaan deze pagina.

Bezoek het Onroerenderfgoeddepot De Pakhuizen

Raakvlak bewaart heel wat opmerkelijke archeologische vondsten in het erkend Onroerenderfgoeddepot De Pakhuizen. De collectie is uiteenlopend, van de prehistorie tot en met de Tweede Wereldoorlog. Archeologische voorwerpen lagen vaak eeuwenlang in de bodem en vragen om extra zorg. De archeologen vertellen je er alles over tijdens een geleid bezoek.

Tijdens een wandeling doorheen het depot ontdek je alle stappen die een archeologische vondst doormaakt. Het depot bezoek kan met groepen tot 10 personen. Informeer of een geleid bezoek mogelijk is door te mailen of te telefoneren naar 050/44.50.44.

Het leven in een Merovingisch huis

Sinds eind 2010 prijkt in de tuin van het woonzorgcentrum Hallenhuis te Brugge-Sint-Andries een schijnbaar eeuwenoud gebouw. Het OCMW van Brugge nam hier, in samenwerking met Raakvlak en WOK (een sociaal tewerkstellingsprogramma van het OCMW), het baanbrekend initiatief een kleine vroegmiddeleeuwse woning te reconstrueren. Het grondplan van het huis is tijdens archeologisch onderzoek aangetroffen op deze locatie. De nederzetting dateert uit in de 6de-7de eeuw (de Merovinigsche tijd).  De woning is gebouwd op ware grootte, met traditionele bouwtechnieken en met natuurlijke materialen. Het totale project bestaat uit de reconstructie in de tuin en een museale opstelling in de hal van het woonzorgcentrum.

Het Merovingisch huis heeft een functie die kadert in de vrijetijdsbesteding van de bewoners van WZC Hallenhuis en de buurtbewoners. Het kan ook gebruikt worden door scholen en verenigingen. Gebruik door privépersonen of commerciële activiteiten behoort niet tot de mogelijkheden. Het accent ligt vooral op activiteiten die gelinkt zijn aan de vroege middeleeuwen.

U kan op uw wandeling of fietstocht langs het huis passeren door de tuin van rusthuis WZC Hallenhuis (via Pastoriestraat 2 of via de Kosterijstraat).

Naast het huis is een moestuin aangelegd met populaire gewassen uit de vroege middeleeuwen. Proeven van het verleden mag je hier letterlijk nemen. Scholen en groepen kunnen een rondleiding en kookworkshop volgen. Stuur een e-mail of bel ons op 050/44.50.44.

Bruggemuseum Archeologie

Het Archeologiemuseum in de Mariastraat sloot eind 2020 definitief de deuren. Maar maak je zeker geen zorgen, het museum zal als een feniks herrijzen uit zijn as op een andere locatie en. In de tussentijd kan je vanaf oktober 2021 genieten van tijdelijke archeologische tentoonstellingen in het Gruuthusemuseum.

Meer informatie over de huidige tentoonstelling kan je hier vinden.

Agenda 2022

Indien een activiteit niet kan doorgaan op de datum die we hier vermelden, alvast onze excuses.

20 mei
Archeologiedagen: De cirkels van Ver-Assebroek.
Aan de rand van de Assebroekse Meersen, net ten zuiden van de kerk van Ver-Assebroek, ligt een merkwaardige meervoudige circulaire structuur. De meningen over de oorsprong ervan zijn al decennia verdeeld. Theorieën zoals de restanten van een vroegmiddeleeuwse adellijke site of een prehistorisch “henge” monument deden jarenlang de ronde. In de volksmond wordt soms zelfs gesuggereerd dat de cirkels een buitenaardse oorsprong hebben. Benieuwd naar de uitleg van de archeologen? Tijdens de Archeologiedagen wordt het mysterie uitgeklaard!

Op vrijdag 20 mei wordt het archeologisch onderzoek en de historiek van de circulaire structuur in detail toegelicht door Sam De Decker (archeoloog, agentschap Onroerend Erfgoed). Daarna licht Korneel Gheysen (archeoloog, VLM) de toekomstplannen van de circulaire structuur toe binnen de geplande herinrichtingswerken in de Assebroekse Meersen.

Na de toelichting kan je de circulaire structuur bezoeken, met deskundige uitleg van de archeologen.

19u30-21u
Gratis
OC Patria
Kerklaan 37, Assebroek

20 en 21 mei
Archeologiedagen: Torhou(d)t van archeologie
Je kan er nauwelijks omheen kijken als je vandaag in Torhout wandelt. Sinds september 2021 is er heel wat archeologische activiteit in de stad en werden prachtige ontdekkingen gedaan! Raakvlak en RAAP België organiseren tijdens de Archeologiedagen tal van leuke activiteiten, waardoor je dit zelf kan ervaren.

Test jouw innerlijke archeoloog door onze archeo-challenges van ‘123 Archeologie’ aan te gaan of kom echte vondsten van de opgraving wassen en bestuderen. Luister naar de spannende verhalen en anekdotes van de archeologen op de site en kom tot rust in onze ‘ASMR-chaeology’ ruimte.

Passeer zeker ook eens langs de pop-up tentoonstelling, waarin top vondsten van de opgraving worden tentoongesteld. Onze archeologen geven er bovendien korte rondleidingen met extra uitleg voor al wie geïnteresseerd is.
Krijg je er niet genoeg van? Kom op zaterdagavond naar de lezing van Brigitte Meijns over het belang van Torhout in de vroege middeleeuwen.

Er valt heel wat te beleven tijdens ‘Torhou(d)t van archeologie!’.

Vrijdag 21 mei zijn de activiteiten exclusief voor scholen. Zaterdag 22 mei is er vrije toegang voor iedereen.

9u30-17u.
Gratis
Centrum Torhout
Vergeet je plekje niet te reserveren voor de lezing ‘s avonds op 21 mei.

24 mei
SARCC Roadshow
Pop-up expo over onderwaterarcheologie
Doorlopend van 10u-16u30
Gratis
Burg, Brugge

25 mei
Opening ErfgoedLab Damme
Waar erfgoed en kunst samenkomen.
Een initiatief van Stad Damme en Stad Brugge in samenwerking met verschillende culturele partners waaronder ook Raakvlak.
Gratis
Nest, Stadslab Damme

4-26 juni
Tentoonstelling ‘In de voetsporen van de ververs’
Tijdelijke tentoonstelling over natuurlijk verven, waar hedendaagse, ambachtelijke kunst en archeologische voorwerpen mekaar ontmoeten.

Gratis
Natuurcentrum Beisbroek, Brugge

1 2 3 Archeologie!

Ben je op zoek naar een leuke aanvulling rond het thema archeologie? Breng de archeoloog in de klas en ga onze archeologie challenges aan

Elke uitdaging start met een filmpje waarin een echte archeoloog de leerlingen meeneemt in de boeiende wereld van de archeoloog. Aan de hand van een stappenplan leert de klas al doende over archeologie. Na afloop van elke uitdaging vatten we de 3 belangrijkste archeologische inzichten samen. De klas verdient zo telkens een badge en zet stapjes vooruit als junior archeologen.

Er valt veel te leren over én door archeologie. Tijdens 123 archeologie zullen de leerlingen leren over archeologie zelf, leren over de eigen omgeving, leren onderzoeken, leren hoe wetenschappen elkaar helpen en leren samenwerken.

Surf snel naar de 123-website en bouw aan een klas vol junior archeologen!

Voor meer info, mail naar info@raakvlak.be

Bouwen door de eeuwen heen

Werkt u rond historische gebouwen? Kom met de klas op rondleiding doorheen onze historische gebouwen 'De Pakhuizen' en leer alles over bouwen door de eeuwen heen. Leerlingen kunnen ook deelnemen aan een creatieve workshop over hoe paalsporen worden geïnterpreteerd door archeologen en leren hun eigen reconstructietekening maken van een middeleeuwse boerderij. Voor meer informatie of reservatie belt u naar 050445044 of mailt u naar info@raakvlak.be

Bouw een spaghettibrug!

Dat er in Brugge veel bruggen zijn, was je waarschijnlijk al opgevallen. De meeste houten bruggen werden in de loop van de 14de eeuw vervangen door stenen exemplaren.

Maar wist je dat je thuis zelf een brug kan bouwen met spaghetti? Volg het stappenplan om je eigen spaghettibrug te bouwen. Inspiratie nodig? Maak dan de bijhorende wandeling langs enkele bijzondere Brugse bruggen of bekijk het filmpje op onze Youtube-pagina.

 

 

 

 

 

1 juli
Broodjesbaknamiddag in het Merovingisch huis
Kom Merovingische broodjes bakken en bezoek de reconstructie van een vroeg-middeleeuws huis in de achtertuin van het WZC Hallenhuis.

Doorlopend 13u-17u
Gratis
Merovingisch huis, WZC Hallenhuis te Sint-Andries, Brugge

9 - 10 juli
Middeleeuws festival Jabbeke
Het Oosthof in Jabbeke wordt ingenomen door een groot middeleeuws festival met shows, reenactors, marktkramers.. en nog veel meer!
Ook wij zijn van de partij met een standje! Laat je innerlijke archeoloog los een graaf mee de middeleeuwen op met Raakvlak!

Tickets 15 euro
Oosthof, Jabbeke

29 juli
Broodjesbaknamiddag in het Merovingisch huis
Kom Merovingische broodjes bakken en bezoek de reconstructie van een vroeg-middeleeuws huis in de achtertuin van het WZC Hallenhuis.

Doorlopend 13u-17u
Gratis
Merovingisch huis, WZC Hallenhuis te Sint-Andries, Brugge

26 augustus
Broodjesbaknamiddag in het Merovingisch huis
Kom Merovingische broodjes bakken en bezoek de reconstructie van een vroeg-middeleeuws huis in de achtertuin van het WZC Hallenhuis.

Doorlopend 13u-17u
Gratis
Merovingisch huis, WZC Hallenhuis te Sint-Andries, Brugge

3 september
Tuinfeest aan het Merovingisch huis

Doorlopend 13u-17u
Gratis
Merovingisch huis, WZC Hallenhuis te Sint-Andries, Brugge

11 september
Open Monumentendag
Ontdek alles over de begraven middeleeuwse abdij ‘Ter Doest’ in Brugge.
Ter Doest, Brugge

Eind september
Week van de Zwinstreek
Activiteiten en rondleidingen in verband met het syntheseonderzoek ‘Veen als Venster op het Verleden’.
Gratis

Week van de Zwinstreek
Lezing door Marnix Pieters
Gratis

Oktober

Verhalen uit de ondergrond II

Meer details volgen snel.

5 en 6 November
Krikrakfestival
Altijd al willen weten hoe een archeologische site klinkt? Benieuwd naar de verhalen van archeologen?
Kom gezellig vertoeven in onze ‘ASMR-cheology’ ruimte en kom helemaal tot rust met geluid.

Doorlopend
Gratis
Komvest 45, 8000 Brugge