Publieksmoment opgraving in Oostkerke bij Damme

Publieksmoment opgraving in Oostkerke bij Damme

❗ OPGELET ❗ De rondleidingen aan de opgraving in Oostkerke worden uitgesteld naar volgende week. Deze namiddag (8/3) zijn er dus GEEN rondleidingen op de site, onze excuses hiervoor. Door de sneeuw is er heel weinig te zien op de opgraving. Daarom stellen we het geplande publieksmoment uit, maar geen zorgen: volgende week woensdag 15/3 is er een nieuwe kans!

Archeologisch onderzoek in Oostkerke

Al veel gehoord over de archeologische opgraving in Oostkerke? Of misschien zag je het al in het nieuws?

Archeologen van BAAC Vlaanderen zijn sinds maart 2022 niet meer weg te denken uit Oostkerke. Het archeologisch onderzoek naar aanleiding van herinrichting van de dorpskom van Oostkerke leverde al heel wat interessante resultaten op. Zo werden in de zone rondom de kerk reeds bijna 500 skeletten in kaart gebracht die deel uitmaken van het grote kerkhof van Oostkerke, waar mensen uit de hele streek begraven werden. Vorige week kwam daar nog de vondst van de middeleeuwse weg bij, zo’n halve meter onder het asfalt van de huidige weg.

De weg is opgebouwd uit ballastkeien, afkomstig van de schepen die vanuit heel maritiem Europa via het Zwin onderweg waren naar Brugge en in de verdwenen Zwinhavens werden achtergelaten. Bovenop het stenen wegdek werd ook een iets jonger wegdek uit takken geregistreerd.

Raakvlak ondersteunt Stad Damme bij het doorlopen van het archeologietraject, onder andere door te helpen bij het veldwerk. Intussen loopt de opgraving op zijn einde. Op 17 maart wordt de laatste werkput onherroepelijk gesloten. Stad Damme, de archeologen van BAAC Vlaanderen en Raakvlak nodigen jullie graag uit op de nieuwe datum woensdag 15 maart voor een rondleiding langs de site. Bekijk hoe de archeologen te werk gaan en ontdek als eerste de voorlopige resultaten van het onderzoek!

Programma

Gratis rondleidingen
Woensdag 15 maart 2023
Start om 14, 15, 16 en 17u
Afspraak aan de voorkant van de kerk van Oostkerke

Opgelet: door de wegenwerken is de parkeermogelijkheid in Oostkerke beperkt!