Open Monumentendag 2024: onze tips!
Open Monumentendag 2024: tips van de erfgoedconsulent!
Zondag 8 september is onze jaarlijkse afspraak met onroerend erfgoed er weer: Open Monumentendag! Kastelen bezoeken, wandelen langs kapelletjes, open sleuven bewonderen… er zijn enorm veel activiteiten om uit te kiezen. Weet je zelf ook niet meer waar naartoe? Wij vroegen onze erfgoedconsulenten Stefan en Tom om elk 3 activiteiten te tippen!
De keuze van Stefan
Als vader van drie kinderen gaat de voorkeur van erfgoedconsulent Stefan uit naar gezinsvriendelijke activiteiten. Historische gebouwen in combinatie met roerend en immaterieel erfgoed, zoals foto’s, tradities en objecten zijn ideaal om het leven van vroeger en de evolutie van een plek in geuren en kleuren aan hen te vertellen.
Oedelem (Beernem) Openluchttentoonstelling in de
Knesselarestraat + 150 jaar groeien in de gemeenteschool van Oedelem
Stefan: “Dankzij de Heemkring Bos en Beverveld kan je al wandelend door de Knesselarestraat van de markt tot de oude steenbakkerij kennismaken met de geschiedenis van de straat: de gebouwen, bewoners, handelaars, feesten en gebeurtenissen. Aan de hand van foto’s krijg je een beeld van de straat zoals het vroeger was. In navolging van een eerdere succesvolle tentoonstelling in de Bloemendalestraat word je aan de hand van historische beeldmateriaal terug in de tijd gekatapulteerd en geconfronteerd met de grondige wijzigingen die een dorpskern doorheen de tijd ondergaat. Bijkomend wordt in het 150-jarig oude en beeldbepalende schoolgebouw opengesteld. Hier kan je de evolutie van het schoolleven ontdekken via foto’s, documenten, voorwerpen, verhalen, kledij, liedjes en speelplaatsspelletjes. Met andere woorden ga je met een bezoek aan de Knesselarestraat terug in de tijd en leer je het leven in Oedelem kennen vanaf het einde van de 19de eeuw.”
‘En route’ naar Zedelgem voor Open Monumentendag over
Flandria en Superia
Stefan: “Zedelgem keert terug in de industriële geschiedenis van de gemeente. De als rijwielfabrikant gestarte familie Claeys, bekend door de merknamen Flandria en Superia waren bepalend voor Zedelgem. Ontdek de geschiedenis van deze fabrikant aan de hand van allerlei producten, zoals de welgekende fietsen, kleurrijke brommers, maar ook kinderspeelgoed, rolstoelen, grasmaaiers, haarden en radiatoren. De landbouwmachines die door de oprichtende familie Claeys werden geproduceerd leven tot vandaag verder in Case New Holland. In de oude fabrieksloodsen langs de Torhoutsesteenweg worden unieke stukken tentoongesteld die hier werden geproduceerd. In de Sint-Elooiskerk vertellen oud-werknemers aan de hand van voorwerpen, foto’s en anekdotes over het leven op en rond de werkvloer. En als de voorkeur uitgaat naar wat meer actie zijn er door het vertelcollectief “De Op-Lichters” geleide wandelingen voorzien met verschillende erfgoedhaltes doorheen de industriële en sociale geschiedenis van Zedelgem De Leeuw.”
Je kan in de kerk terecht op 7 september van 13.00 tot 16.00 uur en op 8 september tussen 10.00 en 16.00 uur. Ook de week erna, t.e.m. zondag 15 september, is de kerk open van 14.00-16.30 uur en kan je nog een kijkje komen nemen.
Meer info hier.
Diverse locaties in centrum Damme
Meer info hier.
Diverse gezinsvriendelijke activiteiten in centrum Damme
Stefan: “In het historisch stadscentrum van Damme zal jong en oud dit weekend zich niet vervelen. Aanschouw de monumentwachters van West-Vlaanderen terwijl ze de indrukwekkende toren van de OLV-Hemelvaartkerk inspecteren. In de kerk kunnen de jongsten als een echte monumentenwachter met een klimtouw van het doksaal afdalen of met een drone het interieur van de kerk onderzoeken. Maak met het gezin kennis met het Uilenspiegelmuseum a.d.h.v. leuke activiteiten zoals luisteren naar verhalen, knutselen of op avontuurlijke uilenspiegelschattenjacht te gaan. Ideaal om de dag af te sluiten is een partijtje minigolf in de binnentuin van het Sint-Janshospitaal en een drankje aan de bar onder toeziend oog van de ooievaars. Al dan niet na een bezoek op de zolder van het Sint-Janshospitaal om het imposante dakgebinte in de slaapzaal van de zusters te aanschouwen.”
De keuze van Tom
Drie maal anders kijken naar de Centrale Begraafplaats Brugge!
Tom: “Oude begraafplaatsen hebben mij altijd geïntrigeerd. Het zijn levende ruïnes, die zowel de vergankelijkheid van de mens als het grafteken weerspiegelen. Graftekens van weleer waren meer dan nu gelinkt aan sociale status en werden uitdrukkelijk gemaakt om te pronken. Deze, soms uit de kluiten gewassen, meesterwerken zitten vol boeiende symboliek en verwijzingen. De voelbare ziel en sereniteit van oude begraafplaatsen is onlosmakelijk verbonden aan een prachtige groene omgeving, waar zeldzame planten hun thuis kunnen vinden.”
Centrale Begraafplaats
Kerkhofblommenstraat zonder nummer, 8000 Brugge
Gidsbeurten dien je te reserveren.
Meer info hier.
Van heinde en verre: geologische schatten in de Zwinstreek
Tom: “De kerk van Damme heeft een verbluffend aanbod aan natuursteen, die letterlijk van heinde en verre komt. Het is een weerspiegeling van status en de invloedrijke handelsconnecties. Als erfgoedliefhebber is het steeds interessant om natuursteenkennis te vergaren, want dit geeft een extra dimensie aan een erfgoedverhaal.”
Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk
Kerkstraat z-n, 8340 Damme
Reserveren is verplicht.
Meer info hier.
Voormalige Sint-Jozefkliniek wordt woonproject Clara Veste
Tom: “Een opvallend verschijning langsheen de Komvest, op een boogscheut van ons kantoor. Het gebouwenensemble is fasegewijs tot stand gekomen in een eclectische stijl naar de hand van M. De Meester & Huib Hoste. Na vele jaren dienst kan het rekenen op wat liefde en een integrale opwaardering. Ontdek tijdens een uitgebreide rondleiding hoe de herbestemming wordt vormgegeven met respect voor de erfgoedwaarden en de vele waardevolle interieurelementen.”
Sint-Jozefskliniek
Komvest 34, 8000 Brugge
Vrij toegankelijk.
Meer info hier.
Raakvlak op Open Monumentendag!
Het hele weekend kan je ons vinden in het Archeologie pop-uphuis ‘De Tuin van het Verleden’. Ontdek als eerste de pop-upexpo ‘Van Aarde tot Zaal’ en volg de route van een archeologische vondst! Deze expo is het resultaat van het participatieve archeologische project waarbij onze archeologen in de zomer van 2024 samen met het publiek de fascinerende wereld van archeologisch onderzoek hebben verkend in de Sint-Godelieveabdij in Brugge.
Van het zeven van grond, het wassen en determineren van vondsten, tot het tekenen, schrijven en de uiteindelijke presentatie in de tentoonstellingszaal – je ontdekt het hele traject dat een vondst aflegt zodra deze uit de aarde wordt gehaald.
- 7 & 8 september, 10-17u
- Boeveriestraat 49 , 8000 Brugge
Meer info vind je hier.