Collecties

In 2024 verhuisde Raakvlak naar de Erfgoedfabriek aan de Kleine Pathoekeweg 44 te Brugge. Dit gebouw delen we met Musea Brugge en het Kostuumatelier. Het beschikt over verschillende geklimatiseerde depotruimtes, een groot niet-geklimatiseerd depot en moderne faciliteiten, zoals kantoren, een educatieve ruimte, een koelcel, een anoxieruimte en werkruimtes voor onderzoek en fotografie.

Het erkend onroerend erfgoeddepot van Raakvlak

Het erkend onroerend erfgoeddepot van Raakvlak ressorteert onder Musea Brugge. Het dagelijks beheer valt onder Raakvlak. De meerderheid van de archeologische archieven (vondsten en opgravingsgegevens) werden aangelegd door Raakvlak en haar voorgangers. Dit gebeurde in het kader van onderzoeken bij allerhande werkzaamheden op het openbaar domein of op terreinen van de Stad Brugge en sinds 2004 ook in het Brugse ommeland.

Een historisch gegroeid drieledig onderscheid wordt gemaakt tussen:

  • ‘oude archeologische archieven’ afkomstig van oude collecties van vóór de oprichting van de Stedelijke Archeologische Dienst Brugge in 1977.
  • de archeologische archieven van het grondgebied Brugge sinds de oprichting van de Stedelijke Archeologische Dienst Brugge in 1977
  • de archeologische archieven uit het ommeland, sinds de oprichting van Raakvlak in 2004.

Daarnaast worden ook archeologische archieven bewaard die afkomstig zijn van onderzoek in Brugge en het ommeland dat door archeologische bedrijven of andere instellingen en diensten werd uitgevoerd en dat door de desbetreffende eigenaar werd geschonken aan de Stad Brugge (als beherende gemeente voor Raakvlak).

Ook in de toekomst blijft het de intentie van de stad Brugge om alle archeologische archieven die afkomstig zijn van archeologische onderzoek uit Brugge en het ommeland onder één dak te bewaren.

 

De vakbibliotheek archeologie

Raakvlak huisvest het onderdeel archeologie van de Brugse Museumbibliotheek. Verder kunnen hier ook onderzoeksgegevens en rapporten worden geraadpleegd voor wetenschappelijk onderzoek.

De nadruk van de vakbibliotheek ligt voornamelijk op de middeleeuwse archeologie, archeologische vondsten en de regio van het Brugse ommeland.

Raadpleging

Na afspraak kan het onroerend erfgoeddepot van Raakvlak en de vakbibliotheek archeologie worden geraadpleegd na afspraak op weekdagen tijdens de kantooruren (van 8.30 tot 16.30u). Een afspraak kan telefonisch gemaakt worden op het centrale nummer van Raakvlak  050/44.50.44 of via mail naar info@raakvlak.be . Aarzel niet om ons te contacteren!