Doe mee!
Raakvlak werkt samen met het publiek en creëert zo een bewustzijn voor het lokale erfgoed. We bieden een ruime waaier aan activiteiten aan voor jong en oud. Zo nemen we elk jaar deel aan diverse erfgoedevenementen zoals de Archeologiedagen, het Krikkrakfestival, Open Monumentendag en Erfgoeddag. Maar doorheen het jaar bieden we diverse workshops aan. De volledige agenda vind je onderaan deze pagina.
Bezoek het Onroerenderfgoeddepot De Pakhuizen
Raakvlak bewaart heel wat opmerkelijke archeologische vondsten in het erkend Onroerenderfgoeddepot De Pakhuizen. De collectie is uiteenlopend, van de prehistorie tot en met de Tweede Wereldoorlog. Archeologische voorwerpen lagen vaak eeuwenlang in de bodem en vragen om extra zorg. De archeologen vertellen je er alles over tijdens een geleid bezoek.
Tijdens een wandeling doorheen het depot ontdek je alle stappen die een archeologische vondst doormaakt. Het depot bezoek kan met groepen tot 10 personen. Informeer of een geleid bezoek mogelijk is door te mailen of te telefoneren naar 050/44.50.44.
In 2023-2024 verhuizen wij onze collectie naar de Erfgoedfabriek. Daarom zijn er vanaf oktober 2023 geen rondleidingen meer mogelijk in de Pakhuizen. Vanaf september 2025 kan je voor een depotrondleiding terecht in ons nieuwe gebouw.
Het leven in een Merovingisch huis
Sinds eind 2010 prijkt in de tuin van het woonzorgcentrum Hallenhuis te Brugge-Sint-Andries een schijnbaar eeuwenoud gebouw. Het OCMW van Brugge nam hier, in samenwerking met Raakvlak en WOK (een sociaal tewerkstellingsprogramma van het OCMW), het baanbrekend initiatief een kleine vroegmiddeleeuwse woning te reconstrueren. Het grondplan van het huis is tijdens archeologisch onderzoek aangetroffen op deze locatie. De nederzetting dateert uit in de 6de-7de eeuw (de Merovinigsche tijd). De woning is gebouwd op ware grootte, met traditionele bouwtechnieken en met natuurlijke materialen. Het totale project bestaat uit de reconstructie in de tuin en een museale opstelling in de hal van het woonzorgcentrum.
Het Merovingisch huis heeft een functie die kadert in de vrijetijdsbesteding van de bewoners van WZC Hallenhuis en de buurtbewoners. Het kan ook gebruikt worden door scholen en verenigingen. Gebruik door privépersonen of commerciële activiteiten behoort niet tot de mogelijkheden. Het accent ligt vooral op activiteiten die gelinkt zijn aan de vroege middeleeuwen.
U kan op uw wandeling of fietstocht langs het huis passeren door de tuin van rusthuis WZC Hallenhuis (via Pastoriestraat 2 of via de Kosterijstraat).
Naast het huis is een moestuin aangelegd met populaire gewassen uit de vroege middeleeuwen. Proeven van het verleden mag je hier letterlijk nemen. Scholen en groepen kunnen een rondleiding en kookworkshop volgen. Stuur een e-mail of bel ons op 050/44.50.44.
Agenda 2025
Indien een activiteit niet kan doorgaan op de datum die we hier vermelden, alvast onze excuses.
Bult in Zicht! Rondreizende tentoonstelling over Mottekastelen – 1 maart tot 9 april
Met “Bult in zicht!” gaan we een kleine 1000 jaar terug in de tijd. Naar de middeleeuwen, wanneer overal in Europa vreemde bulten in het landschap verschijnen. Ontdek de fascinerende wereld van mottekastelen!
Deze middeleeuwse versterkingen uit aarde en hout waren het statussymbool van de adel en hadden vaak een belangrijke militaire betekenis. Bezoek de reizende tentoonstelling die in 2023-2024 door de provincies West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen gaat en leer meer over deze indrukwekkende bouwwerken en over het middeleeuwse landschap.
Van 1 maart tot en met 9 april kan je elke dag deze tentoonstelling bezoeken in de Kerk van Lissewege. Gratis en zonder reservatie! Deze tentoonstelling kwam tot stand dankzij Provincies Oost- en West-Vlaanderen en strijkt neer in Lissewege dankzij pastorale eenheid Effeta, met steun van IOED Raakvlak.
Meer info via deze link.
Alles praktisch op een rijtje:
- Datum: Zaterdag 1 maart tot en met woensdag 9 april 2025
- Uur: Dagelijks open van 10-17u
- Plaats: Onze Lieve Vrouw Bezoekingskerk Lissewege
- Adres: Onder de Toren, 8380 Lissewege (Brugge)
Jeugdboekenfeest – 16 maart
Workshop Tijdreizigers (10-12j)
met inschrijven (vanaf woensdag 26 februari)
Reis door de tijd met archeoloog Caroline. Leer hoe je aardewerk kan dateren, ga zelf aan de slag met scherven en vervolledig de tijdslijn als een echte junior archeoloog.
Alles praktisch op een rijtje:
- Datum: Zondag 16 maart 2025
- Uur: 13u30-14u15 en 14u45-15u30
- Plaats: Provinciaal Hof
- Adres: Markt 3, 8000 Brugge
- Het hele programma en inschrijvingen: Website Bibliotheek Brugge
Verhalen uit de Ondergrond VII – 26 maart
Twee keer per jaar organiseren we de lezingreeks ‘Verhalen uit de Ondergrond’, waarbij we verhalen brengen over archeologie – in de breedste betekenis van het woord – in Brugge en Ommeland. Op woensdag 26 maart kan je ons vinden in theaterzaal De Biekorf. Dit keer staan de lezingen integraal in het teken van de verdwenen Abdij Ter Doest in Lissewege. Je herinnert je misschien de spectaculaire geofysische resultaten nog van het onderzoek in 2022? Of de succesvolle Open Monumentendag die we er toen organiseerden?
Deze lezingen staan er op het programma:
- Annelies Van Caenegem: Het landschap rond Ter Doest
- Reinoud Van Acker: De bovengrondse resten van abdij Ter Doest
- Philippe De Smedt: De ondergrondse resten van Ter Doest
Zoals steeds gaan de deuren open om 19u. De lezingen starten stipt om 19u30.
Inschrijven is vanwege beperkte plaatsen noodzakelijk (klik hier om in te schrijven). Toegang is gratis.
Alles praktisch op een rijtje:
- Datum: Woensdag 26 maart 2025
- Uur: Zaal open om 19u00 en start lezingen om 19u30
- Plaats: THEATERZAAL DE BIEKORF
- Adres: Sint-Jacobstraat 8, 8000 Brugge
Erfgoeddag ‘Game On!’ – 27 april
Ontleen onze Romeinse gezelschapsspelletjes om zelf in de klas te spelen tijdens de Erfgoedweken.
- Details volgen later
Archeologiedagen – 23, 24 en 25 mei
- Details volgen later
Open Monumentendag – 14 september
Thema: Erfgoed en Architectuur
- Details volgen later
Verhalen uit de Ondergrond VIII – 15 oktober
Thema volgt later
- Deuren 19u, start 19u30
- Gratis
- Theaterzaal Biekorf
- Sint-Jakobsstraat 8, 8000 Brugge
1 2 3 Archeologie!
Ben je op zoek naar een leuke aanvulling rond het thema archeologie? Breng de archeoloog in de klas en ga onze archeologie challenges aan
Elke uitdaging start met een filmpje waarin een echte archeoloog de leerlingen meeneemt in de boeiende wereld van de archeoloog. Aan de hand van een stappenplan leert de klas al doende over archeologie. Na afloop van elke uitdaging vatten we de 3 belangrijkste archeologische inzichten samen. De klas verdient zo telkens een badge en zet stapjes vooruit als junior archeologen.
Er valt veel te leren over én door archeologie. Tijdens 123 archeologie zullen de leerlingen leren over archeologie zelf, leren over de eigen omgeving, leren onderzoeken, leren hoe wetenschappen elkaar helpen en leren samenwerken.
Surf snel naar de 123-website en bouw aan een klas vol junior archeologen!
Voor meer info, mail naar info@raakvlak.be
Bouwen door de eeuwen heen
Werkt u rond historische gebouwen? Kom met de klas op rondleiding doorheen onze historische gebouwen 'De Pakhuizen' en leer alles over bouwen door de eeuwen heen. Leerlingen kunnen ook deelnemen aan een creatieve workshop over hoe paalsporen worden geïnterpreteerd door archeologen en leren hun eigen reconstructietekening maken van een middeleeuwse boerderij. Voor meer informatie of reservatie belt u naar 050445044 of mailt u naar info@raakvlak.be
Bouw een spaghettibrug!
Dat er in Brugge veel bruggen zijn, was je waarschijnlijk al opgevallen. De meeste houten bruggen werden in de loop van de 14de eeuw vervangen door stenen exemplaren.
Maar wist je dat je thuis zelf een brug kan bouwen met spaghetti? Volg het stappenplan om je eigen spaghettibrug te bouwen. Inspiratie nodig? Maak dan de bijhorende wandeling langs enkele bijzondere Brugse bruggen of bekijk het filmpje op onze Youtube-pagina.