40 jaar archeologische dienst Brugge

onder Algemeen
40 jaar archeologische dienst Brugge

1977-2017: 40 jaar archeologische dienst Brugge

Op vrijdag 24 november viert Raakvlak samen met Stad Brugge het 40-jarig bestaan van de archeologische dienst. Een 40e verjaardag is het ideale moment om eens achterom te kijken en alle medewerkers, collega’s en vrienden te bedanken. Daarnaast vormt het een goede aanleiding om de toekomstplannen voor te stellen.

In 1977 richt Brugge als één van de eerste steden in Vlaanderen een archeologische dienst op. Op 24 november 1977, dag op dag 40 jaar geleden, stelt het stadsbestuur Hubert De Witte aan als archeoloog. Vanaf dat moment brengen talloze opgravingen en tentoonstellingen de rijke geschiedenis van de stad tot bij de burger. Een eerste spraakmakende opgraving vindt plaats in de Onze-Lieve-Vrouwekerk en brengt de stoffelijke resten van Maria van Bourgondië aan het licht. De opgraving krijgt veel belangstelling:  zelfs het koningspaar Boudewijn en Fabiola  bezoeken de archeologen in de kerk.

Ook internationaal scoort de archeologische dienst van Brugge. De opgraving aan de Potterierei levert sporen op van de pottenbakkers die het zogenaamde Brugse hoogversierd aardewerk vervaardigen. Dit middeleeuws aardewerk is een gidsfossiel dat overal in opgravingen in alle grote Europese steden opduikt. Ook de resten van de Sint-Donaaskerk, die nog steeds te bezichtigen zijn in de kelder van het Crown Plaza Hotel op de Burg, spreken tot de verbeelding. Door het werk van de archeologische dienst  vormt Brugge in 1997 het toneel van het Medieval Europe congres. Met 650 deelnemers brengt het congres een nog steeds onovertroffen aantal archeologen op de been.

In deze 40 jaar is de archeologische dienst geëvolueerd tot Raakvlak Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Brugge en Ommeland. Sinds 2004 breidt het werkingsgebied zich uit naar buurgemeentes. Sederst 2017 rekent de dienst naast archeologie ook bouwkunde, monumenten en landschappen tot haar kerntaken. Archeologische vondsten worden bewaard in het Onroerenderfgoeddepot De Pakhuizen. Hier worden alle archeologische ensembles die afkomstig zijn van archeologische onderzoek uit Brugge en het Ommeland bewaard.

Zoveel werk verrichten in 40 jaar was nooit mogelijk geweest zonder de hulp van talloze medewerkers, vrijwilligers en stagairs.

Om de resultaten van al het onderzoek toegankelijk te maken heeft Raakvlak een nieuwe website en inventarisatieprogramma laten ontwikkelen. Deze website is een portaal tot de werking van de Onroerenderfgoeddienst: je kan er contact opnemen met de medewerkers van Raakvlak en leest er alle laatste nieuwtjes op vlak van archeologie en onroerend erfgoed. Een groot luik is gereserveerd voor de digitale ontsluiting van het Onroerenderfgoeddepot. Hier kan je grasduinen door de archeologische collectie: van de prehistorie tot de moderne tijd in Brugge en Ommeland. Laat je verrassen door de Vitrine of maak een account aan en trek op onderzoek. Vergeet je zeker niet in te schrijven voor de nieuwsbrief!

Zoveel werk verrichten in 40 jaar was nooit mogelijk geweest zonder de hulp van talloze medewerkers, vrijwilligers en stagairs. Aan iedereen die meegebouwd heeft aan het succes van archeologie in Brugge: dankjewel!