Oedelem, Haverbilken

onder Depot
Oedelem, Haverbilken

In 2010 graaft Raakvlak een Romeins grafveld op langs Haverbilken in Oedelem

Tijdens een proefonderzoek langs Haverbilken in Oedelem (Beernem) in 2010 stoten de archeologen op een zone met Gallo-Romeinse sporen.  Tijdens de daaropvolgende opgraving komt een compleet grafveldje aan het licht bestaande uit 11 brandrestengraven. Deze graven liggen in en rond een gracht, die een rechthoek van 13 meter bij 15 meter afbakent. Langs de binnenzijde van de gracht bevinden zich op regelmatige afstand de resten van paalsporen. Dit is het laatste restant van een houtconstructie. Het religieus monument zal het landschap  gedomineerd hebben.

Een pot in handgevormd aardewerk uit de 1e eeuw na Christus

De doden zijn tijdens hun reis naar het hiernamaals vergezeld van verschillende grafgiften, bijgezet in een nis. Dat gaat over voedsel en aardewerken potten, maar ook metalen objecten, zoals een naald. Deze naald – in het centrale graf – heeft een bijzondere, rituele betekenis. De opgraving en de vondsten zijn ingevoerd op onze collectie. Wie meer wil weten kan nog steeds het boek Vondsten uit vuur‘ kopen.