Romeinse dobbeltoren

onder Raakvlak
Romeinse dobbeltoren

Romeinse dobbeltoren of turricula

Op de Gallo-Romeinse dag in Torhout op 10 juni 2018 kan je kennismaken met Romeinse bordspellen. Bij het populaire spel “Duodecim Scripta” wordt een dobbelsteentoren gebruikt. Raakvlak heeft voor replica’s van een originele dobbeltoren gezorgd. De dobbeltoren is in 1984 in Vettweiss- Froitzheim (Duitsland) ontdekt op de site van een Romeinse Villa Rustica.

Hoewel gokspelen een kwalijke reputatie genieten, is het dobbelen heel populair in de oudheid. Een gokverslaving is een veelvoorkomende kwaal bij de Romeinen. Daardoor vaardigt de overheid een wet uit die stelt dat spelwinst door gokken gelijk staat aan diefstal!

In de vele kroegen bloeit het illegale gokken, maar ook bij soldaten was het erg populair. Zelfs keizers laten zich verleiden door het dobbelspel. Van Caligula wordt gezegd dat hij een bedrieger is, die speelt met oneerlijke trucs. Maar uiteraard durft niemand tegen de keizer te protesteren.

De dobbelsteentoren uit Vettweiss- Froitzheim draagt vooraan de inscriptie: “PICTOS VICTOS / HOSTIS DELETA / LUDITE SECURI”: De Picten zijn verslagen, de vijanden vernietigd, veilig gespeeld. Tijdens het populaire spel Duodecim Scripta kan een dobbeltoren gebruikt worden. Het “spel van de twaalf markeringen” lijkt een voorloper van het moderne backgammon.
Wil je dit en andere Romeinse bordspellen uitproberen? Kom dan zeker op 10 juni naar de Gallo-Romeinse dag aan het kasteel van Wijnendale in Torhout!