Vijf redenen om naar Erfgoeddag Brugge te komen

onder Evenement
Vijf redenen om naar Erfgoeddag Brugge te komen

Dit weekend valt weer heel wat te beleven tijdens Erfgoeddag in Brugge. Met als thema ‘Hoe maakt u het?’ zetten Raakvlak en de Erfgoedcel Brugge dit jaar volop in op de dialoog tussen ambachten in het heden en verleden. Samen met Handmade in Brugge proef je letterlijk van het verleden.

Nog niet beslist of je naar Erfgoeddag Brugge gaat? Hieronder vijf redenen om je te overtuigen.

1 Je kan in de voetsporen treden van de middeleeuwse ververs

Wat kunnen we leren van middeleeuwse ververs langs de Verversdijk? Met de resultaten van de opgravingen uit 2002-2005 treedt moderne textielkunstenares en Handmade in Brugge maker Katrien Perquy in de voetsporen van haar voorouders. De expo leert je meer over het ambacht van de ververs en toont enkele opmerkelijke archeologische vondsten. Bovendien brengt Katrien oude verftechnieken terug tot leven tijdens een demonstratie.

2 Als je niet graag vroeg opstaat, kan je naar de nocturne komen

Handmade in Brugge makers geïnspireerd door erfgoed
Raakvlak en andere Brugse erfgoedinstellingen dagen enkele moderne ambachtsmannen en -vrouwen uit om aan de slag te gaan met hun collecties. Ontdek de resultaten tijdens een leuke exclusieve avond. Om 21u wordt afgesloten met een streepje muziek, een drankje en een hapje geïnspireerd op de opgravingen van Raakvlak op de Brugse site ‘Prinsenhof’.
Donderdag 25 april, 19u-22u. Sint-Jakobsstraat 33. Deelname kost €8, reserveren is verplicht en kan via erfgoedcelbrugge.be/erfgoeddag2019 of 050 44 50 48.

3 Je kijkt niet alleen naar demonstraties, je kan er zelfs van proeven

Hoe maakten ze het? Proef van het verleden
Kunnen vondsten in beerputten ons vertellen wat er op het menu stond in het Prinsenhof? Op basis van gevonden resten experimenteert Stefan Vandaele met verschillende soorten granen, ontwikkelt hij broodjes en pakt hij zelfs uit met toverkoek! Kom proeven van het verleden.
Zondag 28 april, 14u-16u. Sint-Jakobsstraat 33. Gratis.

4 Je kan op zoektocht gaan met de familie in Brugge

Volg het spoor van Brugse vakmannen. De familie van Tim is een echte makersfamilie. Gezinnen kunnen samen met Tim op pad om de Brugse ambachtsmannen en -vrouwen van vroeger en nu beter te leren kennen. Op het einde van de tocht vol vragen en opdrachten wacht een leuke prijs!
Doorlopend zaterdag 27 april, 14-17u en zondag 28 april, 10-18u. Start: Centraal infopunt (Rijksarchief), Predikherenrei 4a. Gratis.

5 Wat je van beerputten leren kan? Je ontdekt wat de inhoud van beerputten ons leren over het verleden.

Een beerput is voor een archeoloog een ware goudmijn aan informatie. De waterverzadigde en kalkrijke omgeving zorgen voor ideale bewaringsomstandigheden voor organisch materiaal. Door de inhoud van beerputten te bestuderen, kan veel informatie verzameld worden over de levenswijze en eetgewoonten van de bewoners. Je ontdekt en proeft er alles over op de demonstratie.
Zondag 28 april, 14u-16u. Sint-Jakobsstraat 33. Gratis.

Kortom: meer dan redenen genoeg om dit jaar opnieuw naar de Erfgoeddag Brugge te komen. Tot dan!