Lezing Romeinen in de Zwinstreek

onder Lezing
Lezing Romeinen in de Zwinstreek

Romeinen in de Zwinstreek. Recent onderzoek tussen land en zee.

Op woensdag 20 november organiseert de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie (AVRA) de lezing ‘Romeinen in de Zwinstreek. Recent archeologisch onderzoek tussen land en zee’. Archeoloog bij Raakvlak Dieter Verwerft dompelt je helemaal onder in deze weinig gekende, maar uitermate boeiende bladzijde uit onze geschiedenis. Lange tijd heerste de opvatting dat de Zwinstreek tijdens de Romeinse periode een onherbergzaam niemandsland is. Te gevaarlijk en te veranderlijk om er te wonen. Recent archeologisch onderzoek verwijst dit idee naar de prullenmand. Een opgraving in Ramskapelle levert het bewijs voor een permante nederzetting in dit wispelturige, maar bijzonder rijke landschap. Om zich aan de invloed van het wassende water te onttrekken, bouwen de Romeinen rond het jaar 200 n. Chr. een terp van 20 op 20 m. De bouw van dit woonplatform vergt een grote inspanning, maar de Zwinstreek is het waard. Op deze plaats, tussen land en zee, hebben de Romeinen toegang tot de natuurlijke rijkdommen van de zee: vis en schelpen, maar nog belangrijker, zeezout !

Ontdek het verhaal van de Romeinen in de Zwinstreek en hoe archeologen deze boeiende geschiedenis blootgelegd hebben.

De lezing start om 20u in de UA-Stadscampus (Rodestraat 14, Antwerpen). De toegang is gratis. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen.