Een vreemde vogel op het dak

onder Artikel
Een vreemde vogel op het dak

Een bijzondere archeologische vondst uit het depot

Brugge heeft een speciale relatie met het Heilig Bloed van Christus. Daarvan is deze recente ontdekking uit het onroerenderfgoeddepot van Raakvlak getuige. 

In het onroerenderfgoeddepot van Raakvlak worden heel wat “oude vondsten” opnieuw verpakt. Daarbij trok dit mooie vogelkopje de aandacht. Het kopje meet 16 op 6,5 cm. Er zijn helaas geen gegevens bekend over de vindplaats of de ouderdom van deze vondst. Daarom trokken de depotarcheologen op onderzoek. Op basis van de samenstelling van de klei en vergelijkbare vondsten, gaan we ervan uit dat het werd gemaakt door Brugse pottenbakkers uit de 13e eeuw.

In oude artikels wordt het kopje omschreven als een ooievaar, maar archeozooölogen Anton Ervynck en An Lentacker determineerden het kopje als een pelikaan. Ooievaars hebben namelijk een spitse snavel, terwijl dit kopje een brede, ietwat ingekorte, afgeronde bek heeft. De pelikaan was vooral bekend omwille van zijn volkse en religieuze symboliek. Het dier stond symbool voor Christus en heeft een duidelijke link met het Heilig Bloed in Brugge.

Je leest er alles over in een artikel in het Museumbulletin van de Vrienden van Musea Brugge.