Open Monumentendag 2020

onder Evenement
Open Monumentendag 2020
De opgraving in het Conservatorium van Brugge

Er valt weer heel wat te beleven op Open Monumentendag!

Zondag 13 september is het zo ver: je jaarlijkse afspraak met onroerend erfgoed tijdens Open Monumentendag. Dit jaar ziet het programma er wat anders uit. Er werd volop ingezet op digitale of zelfgeleide activiteiten en bezoekers moeten vaak op voorhand reserveren. Hieronder vind je een greep uit het aanbod in ons werkingsgebied. Het volledige programma kan je hier raadplegen.

Brugge: Digitaal opensleuvenmoment in het Stedelijk Conservatorium

Raakvlak neemt jullie tijdens een Facebook Live sessie mee op sleeptouw achter de schermen van de restauratiewerken in het Stedelijk Conservatorium Brugge. Wat kan je verwachten? Een historische introductie door Christophe Deschaumes van Monumentenzorg Brugge, een exclusieve kijk in de kelders en een eerste zicht op de opgraving met de archeologen van Raakvlak. Volg alles om 11u via de facebookpagina van Raakvlak.

Beernem: Bezoek gerestaureerde hoevesite Ter Leyden

De oudste hoeve van Oedelem werd door de eigenaars gerestaureerd. Het domein is eenmalig te bezoeken, speciaal voor Open Monumentendag. Hoeve Ter Leyden is beschermd als monument en als dorpsgezicht. Meer informatie vind je hier.

Damme: Maak kennis met de Molen van Hoeke

Op Open Monumentendag draaien de wieken van de molen de hele dag (van 10-17u)! Afhankelijk van hoe sterk de wind is, zal molenaar Filip ook meel malen. Hij vertelt je alles wat je moet weten om een echte molenaar te worden!

Jabbeke: Het Permekemuseum: oorspronkelijke plannen en verbouwingen

In november 2020 sluit het Permekemuseum de deuren voor verbouwingswerken. Het museum wordt meer toegankelijk gemaakt en beter geklimatiseerd naar hedendaagse normen. Op Open Monumentendag worden de plannen van de verbouwingswerken gepresenteerd, naast de oorspronkelijke plannen van het woonhuis en het beeldhouwatelier, die Permeke naar zijn eigen ontwerp liet uittekenen door architect Pierre Vandervoort. De presentatie kan bezocht worden van 10 tot 18 uur. Meer informatie en inschrijven via deze link.

Knokke-Heist: De kerk door de eeuwen heen, gidsbeurt in de Sint-Niklaaskerk

Dit jaar staat tijdens Open Monumentendag de prachtig gerenoveerde Sint-Niklaaskerk in Westkapelle in de kijker. Gedurende deze dag zullen gidsen kleine groepjes van maximum 10 personen (incl. gids) gratis rondleiden door de Sint-Niklaaskerk. Bovendien krijg  je een unieke kans om de buitengewone geperforeerde metalen toren met ledverlichting  ook eens van de binnenkant te bewonderen.   Op voorhand reserveren is verplicht.

Torhout: Erfgoedwandelroute gaat digitaal met de ErfgoedApp

Naast markante gebouwen en pleinen ontdek je langs deze route ook enkele ambachten, zoals het mosterdwinkeltje Wostyn en het Torhouts aardewerk, een kunstambacht waarvoor de stad in de 19de en 20ste eeuw geroemd werd tot buiten de landsgrenzen. De ErfgoedApp van Faro stuurt meer uitleg en foto’s naar je telefoon tijdens het wandelen! Wie gewoon liever met een kaart op weg gaat kan die op Open Monumentendag afhalen in het VrijetijdsHuis tussen 10 en 18 u.

Zedelgem: Wandelen door 100 jaar Veldegem

Op Open Monumentendag (en ook in oktober) kan je deelnemen aan een interessante wandeling in Veldegem. Alle info over deze en andere wandelingen vind je hier.