Lezingreeks: Verhalen uit de Ondergrond II

Lezingreeks: Verhalen uit de Ondergrond II

Verhalen uit de ondergrond II, Woensdag 19 oktober 19u30, Brugge

De opkomst voor de eerste editie van onze lezingenreeks ‘Verhalen uit de Ondergrond’ was zo overweldigend, dat we die avond zelf al de tweede editie begonnen plannen. Op woensdag 19 oktober 2022 willen we opnieuw verhalen brengen over archeologie – in de breedste betekenis van het woord – in Brugge en Ommeland.

Daarvoor duiken we samen met Pieter Gurdebeke letterlijk in de ondergrond en gaat we op zoek naar de geologische geschiedenis van Brugge. Die bijzondere geologische omstandigheden spelen een rol doorheen de ganse geschiedenis van Brugge. Dit bijzondere landschap vormt de basis voor de beekvalleien die uitmonden in de Brugse Reien. Marc Ryckaert zoekt met ons een antwoord op de vraag of de Reien een natuurlijke oorsprong hebben of toch het werk van mensen zijn. We zetten deze tocht verder en volgen de Reien via geulen tot aan de zee. Onze gids is Wim De Clercq, die nieuwste inzichten brengt over de maritieme toegang tot middeleeuws Brugge.

Een programma waar we zelf enorm naar uitkijken en we hopen jullie ook. Inschrijven is gratis en kan via deze link: https://www.museabrugge.be/tickets-raakvlak

Achteraf voorzien we een drankje en slaan we een babbeltje.

 

Programma:

  • Dr. Pieter R Gurdebeke, Vakgroep Geologie, Universiteit Gent:

De diepe ondergrond van Brugge. Setting the scene voor de Brugse archeologie.

  • Marc Ryckaert, historicus:

De Brugse Reien: een natuurlijk gegeven of het werk van mensen?

  • Prof. dr. Wim De Clercq, Vakgroep Archeologie, Universiteit Gent:

De maritieme toegang tot middeleeuws Brugge

 

Locatie:

Aula Sint-Leo Hemelsdaele, Potterierei 11 te Brugge