Unieke middeleeuwse tegelvloer ontdekt tijdens laatste opgravingsfase van de Eekhoutabdij in Brugge

Unieke middeleeuwse tegelvloer ontdekt tijdens laatste opgravingsfase van de Eekhoutabdij in Brugge

 

 

Unieke middeleeuwse tegelvloer ontdekt tijdens laatste opgravingsfase van de Eekhoutabdij in Brugge

Tussen mei en augustus werkte een archeologisch team van Raakvlak langs de Eekhoutpoort in Brugge, op de toekomstige locatie van de tentoonstellingshal BRUSK. De archeologische opgravingen bij de Eekhoutabdij in Brugge zijn met een bijzondere ontdekking afgesloten. Tijdens het aanleggen van de laatste sleuf, stuitte het team van Raakvlak op een prachtig bewaard gebleven tegelvloer uit de veertiende eeuw.

Jurgen en Femke kuisen de middeleeuwse tegelvloer op.
In de laatste fase zijn drie opgravingssleuven aangelegd op locaties waar een opgevuld reitje aanwezig is. Tijdens dit onderzoek kon een groot aantal stalen genomen worden van deze opgevulde Reie-arm. Natuurwetenschappelijk onderzoek van deze monsters zal een schat aan informatie opleveren over de landschappelijke geschiedenis van deze unieke plek in het hart van Brugge.

Op de laatste dag en in de laatste sleuf wachtte de archeologen nog een enorme verrassing: een middeleeuwse tegelvloer! De vloer is als bij wonder bewaard tussen de zware funderingen en kelders van het voormalige Sint-Andreasinstituut. De vloer is 50 cm breed en 200 cm lang bewaard en bestaat uit kleine tegeltjes van 5 bij 5 cm. De tegels dateren uit de veertiende eeuw en zijn rijkelijk versierd met afbeeldingen van fabelwezens, dieren en bloemmotieven. Deze vondst geeft onderzoekers een uniek inzicht in de leefomgeving van de broeders van de Eekhoutabdij.

“Het is alsof we kunnen binnenkijken in de abdij. We maken de plaats schoon waar de broeders eeuwenlang hebben rondgelopen: een heel bijzonder gevoel”, aldus Dieter Verwerft, archeoloog bij Raakvlak.

De veertiende-eeuwse tegelvloer met fabelwezens, dieren en bloemmotieven.

Nico Blontrock, schepen van cultuur: “Deze ontdekking benadrukt opnieuw het belang en de rijkdom van ons ondergronds erfgoed in Brugge. Het is bijna poëtisch hoe de laatste sleuf ons deze prachtige vloer heeft onthuld en ons direct verbindt met het middeleeuwse verleden.”

Pascal Ennaert, voorzitter van Raakvlak, voegt toe: “Dit is waarom we archeologie bedrijven. Tot op de laatste dag kunnen we verrast worden door vondsten die ons direct verbinden met het verleden. Deze tegelvloer is opnieuw een tastbaar stukje geschiedenis van Brugge.”

“We gunnen onszelf een jaar”

Met de afronding van de opgravingswerkzaamheden bij de Eekhoutabdij is een belangrijk hoofdstuk in dit archeologisch onderzoek voltooid, maar nu start het meest intensieve werk. Ons team is druk bezig met de verwerking van deze opgraving: van het zorgvuldig wassen van de vondsten tot het maken van gedetailleerde plannen. Samen met specialisten duiken we de archieven in. We voelen de enorme interesse en betrokkenheid van het publiek, en de nieuwsgierigheid naar de identiteit van de persoon in de loden kist. Maar we nemen de tijd. We gunnen onszelf een jaar, om alle details en verhalen achter deze vondsten te ontdekken.

Nico Blontrock, schepen van cultuur: “Het tijdig afronden van de archeologische opgraving heeft ervoor gezorgd dat een maximum aan informatie is verzameld, zonder de voortgang van de bouwwerken te hinderen. We blijven sterk inzetten op de samenwerking tussen Raakvlak en het stadsbestuur van Brugge, om zowel het behoud van archeologisch erfgoed als de voortgang van stedelijke ontwikkelingsprojecten te waarborgen.”

Ook tijdens het vooronderzoek en in andere sleuven werden tegels van deze vloer teruggevonden.