Open Monumentendag 2023: onze tips!

Open Monumentendag 2023: onze tips!

Open Monumentendag 2023: tips van de erfgoedconsulent!

Zondag 10 september is onze jaarlijkse afspraak met onroerend erfgoed er weer: Open Monumentendag! Kastelen bezoeken, wandelen langs kapelletjes, open sleuven bewonderen… er zijn enorm veel activiteiten om uit te kiezen. Weet je zelf ook niet meer waar naartoe? Wij vroegen onze erfgoedconsulenten Stefan en Tom om elk 3 activiteiten te tippen!

De keuze van Stefan

Kapelletjestocht door Oedelem

Stefan: “Dit betreft een mooi resultaat van inspanningen geleverd door de lokale erfgoedraad. Kapellen werden vroeger door de gemeenschap en buurtbewoners onderhouden. Geleidelijk valt dit onderhoud weg waardoor bepaalde kapellen in slechte toestand verkeren. Deze bezorgdheid heeft de lokale erfgoedraad er toe aangezet om de Beernemse kapellen te inventariseren en eigenaars te sensibiliseren om hun erfgoed in stand te houden. Met deze fietsroute willen ze dit waardevolle klein erfgoed ontsluiten naar het grote publiek. Er worden twee fietslussen voorzien die bezoekers langsheen verschillende types van kapellen zullen leiden. Tevens krijgen de bezoekers inspraak over de restauratieplannen van de Govaertskapel door het gemeentebestuur.”

Zondag 10/09: 10u – 18u

Startpunt: Govaertskapel, Beekstraat 67, 8730 Oedelem

Meer info via: Open Monumentendag | De Govaertskapel: startpunt voor een…

Arbeidershuisjes in de Molenstraat. Hoe een heel gewoon huis toch bijzonder interessant kan zijn!

Stefan: “Deze twee uitzonderlijk goed bewaarde arbeidershuisjes met stal en tuin zijn zeldzame getuigen van landelijke bebouwing in de 19de eeuw. Waar doorgaans met OMD “evident” erfgoed in de kijker wordt gezet, zoals herenhuizen, kastelen, stadspaleizen,… krijgt de bezoeker hier de gelegenheid om “minder evident” erfgoed te bezoeken. Typerend voor deze (boeren)arbeidershuisjes is de regionale traditionele bouwstijl met lokale materialen en een sobere vormgeving en waren tot enkele decennia geleden de dominante bouwstijl in landelijk gebied. Deze bouwtypologie verdwijnt snel omdat de erfgoedwaarden niet van deze sobere bouwstijl doorgaans worden ondergewaardeerd. Waar deze boerenarbeidershuisjes oorspronkelijk in landelijke gebied waren gelegen, aan de rand van de dorpskern en kerk van Ver-Assebroek, zijn deze ondertussen opgenomen binnen het verstedelijkt gebied rond Brugge.”

Zaterdag 09/09: 14u-18u, gidsbeurten om 14u en 15u

Zondag 10/09: 10u-13u & 14u-18u, gidsbeurten om 10u, 11u, 15u en 16u

Dorpswoning, Molenstraat 182, 8000 Brugge

Laureaat Erfgoedprijs 2023: Hoeve bij Kasteel Forreist

Stefan: “Deze recent en prachtig gerestaureerde kasteelhoeve is een zeldzaam voorbeeld van kasteelbijgebouwen die zijn uitgewerkt in de empirestijl. De omwalde hoeve gaat terug tot minstens de 16de eeuw en behoorde tot een nabijgelegen klooster. In 1808 werd ze onderdeel van het kasteeldomein Forreist, gebouwd in opdracht van de kamerheer van Napoleon Bonaparte. De hoeve kreeg toen haar Egyptisch aandoend uiterlijk om te passen bij het nieuwe kasteel in empirestijl. De restauratie getuigt van een mooie integrale aanpak, waarbij naast het bouwkundig erfgoed ook bijzondere aandacht werd besteed aan de landschappelijk inrichting. Tijdens de werken werden archeologische resten aangetroffen, waarbij de resultaten van het onderzoek werden opgenomen in de totaalaanpak.”

Zaterdag 09/09: 14u-18u

Zondag 10/09: 10u-13u & 14u-18u

Gidsbeurten dien je te reserveren. Doorlopend: de bloemenpluktuin en demo’s bij het bakhuis.

Hoeve bij Kasteel Forreist, Doornstraat 213, 8000 Brugge

De keuze van Tom

Ontdekkingstocht in Vloethemveld!

Tom: “Het natuurgebied Vloethemveld creëert een bijzonder dialoog tussen het heden en het verleden. De natuurpracht herbergt een unieke erfgoedmix waar landschappelijk, bouwkundig en verhalend erfgoed hand in hand gaan. Verhalen, creativiteit, natuurbeleving, bosbeheer… het komt allemaal aan bod!”

Zondag 10/09: 14u-18u

Kamphuis Vloethemveld, Vloethemveld 10A, 8210 Zedelgem

Meer info: Open Monumentendag | Ontdekkingstocht in Vloethemveld – voor groot en…

Escaperoom-light: Op ontdekking in Brouwerij De Leeuw

Tom: “Dit beschermd monument is bij uitstek één van de mooiste bewaarde dorpsbrouwerijen uit het Brugse ommeland. Hier kom je in contact met de mensen van toen en kan je op ontdekking naar het reilen en zeilen van een ambachtelijke brouwerij. De escaperoom voegt een extra speelse dimensie toe aan het bezoek. In een team van maximaal zes personen ga je op zoek naar een verloren gewaand stukje brouwerijgeschiedenis. Via verschillende opdrachten baan je je een weg doorheen de brouwerij. Lukt het jullie om op tijd de geschiedenis te ontrafelen?”

Zondag 10/09: 10u-11u & 13u-14u & 14u-15u & 15u-16u

Voormalige brouwerij De Leeuw, Engelstraat 7, 8211 Aartrijke

Reserveren is verplicht!

Meer info via: Open Monumentendag | Escaperoom-light: Op ontdekking in Brouwerij De…

Tentoonstelling ‘Over paardenfokkerijen en dorpsschooltjes

Tom: “Dompel je onder in de plaatselijke geschiedenis van dit charmante polderdorp. Kom meer te weten over de vele paardenfokkerijen, die er vroeger in Stalhille waren en die het dorp van heinde en verre bekend maakten. En ontdek de geschiedenis van het onderwijs in Stalhille. Deze activiteit is ook makkelijk combineerbaar met één van de vele mooi fiets- of wandeltocht die je meenemen doorheen de streek.”

Zondag 10/09: 10u-12u & 13u30-18u

Kerk Sint-Jan Baptist, Cathilleweg 91A, 8490 Stalhille

Meer info: Open Monumentendag | Over paardenfokkerijen en dorpsschooltjes…

Raakvlak op verplaatsing!

Voor Open Monumentendag trekt Raakvlak dit jaar op verplaatsing. Op zondag 10 september strijken we namelijk neer in  Leuven voor een workshop 1-2-3 Archeologie! Hierbij daagt onze archeoloog Caroline kinderen uit om haar archeologische uitdaging aan te gaan. Zo leer je spelenderwijs aardewerk te dateren en nog zo veel meer.

Meer info vind je hier: Workshop 1-2-3 Archeologie | Stad Leuven

Wil jij de uitdaging aangaan? Schrijf je dan snel!