Vijf topvondsten van het Beursplein in de kijker

onder Opgraving
Vijf topvondsten van het Beursplein in de kijker

Van 2 juli tot en met 9 augustus 2019 voerde het Raakvlakteam archeologisch onderzoek uit op het Beursplein in Brugge. Er kwamen heel wat interessante sporen, structuren en vondsten aan het licht die ons een beter inzicht geven in de geschiedenis van het plein, van de middeleeuwen tot het 19e-eeuwse slachthuis. De komende weken en maanden zal alles grondig bestudeerd worden om een uitgebreid verslag te maken. In de tussentijd zetten wij deze vijf topvondsten in de kijker, in willekeurige volgorde.

Fragment van een vuurklok

Dit hoogversierd fragment van een vuurklok heeft de vorm van een vrouwengezicht. Het hoofdje is erg gedetailleerd met een prachtig gedecoreerde haartooi (vlechten?) langs de achterkant. Het fragment kan vermoedelijk gedateerd worden eind 13e of 14e eeuw. Onderaan zijn nog duidelijke roetsporen zichtbaar die wijzen op de functie van een vuurklok, namelijk het afschermen van de haard. Tijdens de opgravingen werden nog enkele andere fragmenten van versierde en niet-versierde vuurklokken gevonden.

Tournooise Groot

Deze zilveren munt uit de late middeleeuwen staat bekend als een “gros tournois” of “Tournooise groot”. De munt werd uitgegeven in 1266 door Lodewijk IX van Frankrijk en had een waarde van 12 penningen uit de stad Tours. Tijdens archeologisch onderzoek werkt Raakvlak samen met vrijwillige (erkende) metaaldetectoristen. Dankzij hen werd een groot aantal munten en andere metalen vondsten gevonden, van de middeleeuwen tot de tweede wereldoorlog.

Mesheftbekroning

Dit fragment van een mes, meer bepaald een mooi gegraveerde mesheftbekroning in latoenkoper, kan gedateerd worden in de late middeleeuwen (1450-1525). Op de ene zijde is een vrouwenbuste afgebeeld, op de andere zijde een niet nader te bepalen figuur. Op dit soort bekroningen werden vaak heiligen afgebeeld.

« van 6 »

Skelet van paard

Begraven in een middeleeuwse gracht lag dit bijna volledige skelet van een paard. De eigenaar van het paard heeft het dier zorgvuldig begraven in een geplooide houding. Het gaat zeker niet om slachtafval van het slachthuis dat pas in de 19e eeuw werd gebouwd op het plein. Om te achterhalen hoe oud het dier is geworden en waaraan het is gestorven, zullen de botresten zorgvuldig bestudeerd worden. Tijdens het onderzoek werd ook heel wat ander botmateriaal gevonden, dat nog verder bestudeerd zal worden.

Coca Colaflesje

Er werden heel wat middeleeuwse glasfragmenten opgegraven op het Beursplein, waaronder fragmenten van ribbelbekers en maigeleinbekers. Maar de leukste glasvondst is een Coca Colaflesje uit 1954, de periode waarin het Beursplein braak lag, tussen de afbraak van het slachthuis en de bouw van het vorige beursgebouw. Op het flesje staat ‘N.V. Sobrumo S.A. Brugge – concess.’. Langs de andere kant staat vermeld dat het product cafeïne bevat en leeggoed is.

Kan je niet genoeg krijgen van het Beursplein? Momenteel zijn we bezig met de verwerking van de vondsten. Alles wordt gewassen, gefotografeerd en geregistreerd en komt dan op onze website terecht. Op onze collectiepagina vind je nog meer topstukken gevonden op het Beursplein.