Week van de Zwinstreek

onder Evenement
Week van de Zwinstreek

Overzicht activiteiten Week van de Zwinstreek 21 – 29 september 2019

Deze activiteiten zijn georganiseerd door het Project Zwinstreek Zonder Grenzen. Een grensoverschrijdend project met steun van Euregio Scheldemond, samenwerkingsverband van de provincies Zeeland, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen.

Elke dag: Molentour door de Zwinstreek

Er zijn ontzettend veel bijzondere molens te ontdekken in de Zwinstreek. Denk aan de staakmolen van Retranchement, de molen van Schoondijke, Cadzand-dorp, de molens van Damme en nog veel meer. Je ontdekt ze allemaal op de Molentour! Via een routekaart wordt je langs de vele molens die de Zwinstreek rijk is geleid. Stop vooral ook in Sluis, waar je in de molen kan genieten van een heerlijke molenpannenkoek. Je leest er alles over in de brochure.

Praktische gegevens

 • Datum: Elke dag, van zaterdag 21 september tot zondag 29 september.
 • Tijd: 8.00 – 18.00 uur
 • Locatie: De hele Zwinstreek
 • Kosten: Gratis
 • Aanmelden is niet nodig
 • Let op: Niet alle molens zijn de hele week geopend. Enkel op zaterdag 21 september zullen er zoveel mogelijk molens open zijn tussen 14 en 18 u
 • Download de fietsroute hier
 • Bekijk de fietsroute hier in detail

 

Elke dag: Rondleiding expositie Romeinen in de Zwinstreek

De kuststreek was van groot economisch belang voor de Romeinen: je kon er schapen telen en zout winnen. Archeologische opgravingen op het traject van de A11 leverden sporen op van twee Romeinse nederzettingen.  Topvondsten van deze opgravingen en innovatieve technieken katapulteren je in deze interactieve tentoonstelling 1800 jaar terug in de tijd, middenin de Romeinen in de Zwinstreek. Laat je meenemen door een gids naar het dagelijks leven van de Romeinen in onze kustpolders, tijdens een rondleiding tijdens de expositie ‘Romeinen in de Zwinstreek’ in het Sincfala museum.

Praktische gegevens

 • Datum: Elke dag, van zaterdag 21 september tot zondag 29 september.
 • Tijd: 15.00 uur
 • Locatie: Sincfala museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist
 • Kosten: Gratis
 • Aanmelden: Dagelijks vóór 12 uur via sincfala@knokke-heist.be of op het nummer +32 (0)50 530 730

21 september: Broodjes bakken aan de Schellemolen en Hoekemolen

De Schellemolen en Hoekemolen zijn speciaal voor de Week van de Zwinstreek open voor het publiek. De molenaars laten de molen draaien en vertellen hoe de molen in elkaar zit en hoe zijn werk eruitziet. Raakvlak, de onroerend erfgoeddienst, gaat op authentieke wijze broodjes bakken. Kom je zelf ook een broodje bakken? Kom dan kijken op zaterdag 21 september in Damme en Hoeke!

Praktische gegevens

 • Datum: Zaterdag 21 september
 • Tijd: 14.00 – 18.00 uur
 • Locatie: Schellemolen, Damse Vaart West, 8340 Damme,

Hoekemolen, Natiënlaan 21, Hoeke

 • Kosten: Gratis
 • Aanmelden is niet nodig

 

22 september: Vuur, zee, zout. Het ontstaan van een Romeinse zoutindustrie in de Zwinstreek.

Zonder zout kan men geen beschaafd leven leiden”. Deze uitspraak van Plinius de Oudere (1ste eeuw na Chr.) illustreert het belang van zout in de Romeinse samenleving. Zout kende een veelzijdig gebruik en was onmisbaar voor het bewaren van voedsel. Daarom produceerden de Romeinen in de nieuw veroverde provincies zo veel mogelijk lokaal zout om het leger en de plaatselijke bevolking te bevoorraden. Getuige hiervan zijn de vele vindplaatsen langs de Belgische kust en in Zeeland die het bestaan van een bloeiende Romeinse zoutindustrie doen vermoeden.

Praktische gegevens

 • Datum: Zondag 22 september
 • Tijd: 10.00
 • Locatie: Sincfala, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist
 • Kosten: €3,50 ter plaatse te betalen
 • Aanmelden via nathaliedevisser@edufact.nl

24 september: Koekoekseieren in het Zwinnest: geologische excursie door de laatmiddeleeuwse havens van het Zwin.

Op stap met Geoloog Roland Dreesen & Professor Archeologie Wim De Clercq  (Universiteit Gent) voor een hele dag in de Zwinstreek met de bus. Kom mee op deze excursie waarin Roland Dreesen en Wim De Clercq je alles vertellen over de laatmiddeleeuwse havens van het voormalige Zwin. Met de bus worden er verschillende locaties tussen Damme en Sluis bezocht die kenmerkend zijn voor de middeleeuwse archeologie van de Zwinstreek. Ronald Dreesen is geoloog en doet onderzoek naar de zogenaamde ballastkeien die nog overal in de Zwinstreek zichtbaar zijn. Hij vertelt wat ze zijn, waar ze vandaan komen en wat dit zegt over de handelsrelaties met het buitenland. Wim De Clercq is professor Romeinse en Middeleeuwse archeologie en leidt het onderzoek van de Universiteit Gent naar de oude Zwinhavens.

Praktische gegevens

 • 10.00 uur: Damme – Parking Zuid verzamelen. Wandeling door Damme.
 • 11.00 uur: vertrek excursie vanuit Damme
 • Route via Monnikerede, Oostkerke, Hoeke, naar Zwin Natuur Park
 • Lunch in het Zwin Natuur park in Knokke-Heist
 • Via Zwin naar Retranchement, Sint-Anna ter Muiden Sluis
 • 17.00 uur: terug in Damme
 • Kosten: 15 euro pp. Eten niet inbegrepen. In het Zwin Natuur Park kan je lunchen of je brengt zelf een lunchpakket mee.
 • Aanmelden via: mariebelle.deceuninck@brugge.be
 • Inschrijving is pas definitief na betaling op het rekeningnummer van Raakvlak IBAN BE79 0910 1283 3533 BIC GKCCBEBB

25 september: Archeoloog voor één dag

Waan je archeoloog voor één dag. Op het terrein van de laatmiddeleeuwse haven bij Hoeke kunnen kinderen deelnemen aan een heuse archeologische speurtocht. Amateurarcheoloog Jan Tilleman kan niet wachten om ronduit te vertellen over de bijzondere archeologische vondsten die hij op zijn erf gevonden heeft. Maak je klaar voor één groot historisch avontuur!

Praktische gegevens

 • Datum: 25 september
 • Tijd: 14.00 – 17.00 uur
 • Locatie: Natiënlaan 15a, 8340 Hoeke-Damme
 • Kosten: €3,50
 • Aanmelden tot 21 september via nathaliedevisser@edufact.nl

27 september: Lezing door Véronique De Tier (Erfgoed Zeeland) Waar onze woorden vandaan komen

We staan er niet altijd bij stil, maar de woorden die we in het Nederlands en in het Zeeuws gebruiken hebben elk hun eigen ontstaansgeschiedenis. Weet u wat de herkomst is van het woord zwin? Je ooit afgevraagd waarom we een lieveheersbeestje een pimpampoentje en een vlinder een uultje of een beuterkapelle noemen? Over de herkomst van onze Zeeuwse woorden gaan we in deze lezing dieper in. Vraagt u zich al lang af waar een bepaald woord vandaan komt? Stuur het gerust in bij uw aanmelding en misschien kent u op het einde van de lezing het antwoord.

Praktische gegevens

 • Datum: vrijdag 27 september
 • Tijd: 20.00 – 22.00 uur
 • Locatie: Belfort Sluis
 • Aanmelden via sluis@vvvzeeland.nl

 

29 september: Lezing Arnout Zwaenepoel De gastronomische identiteit van de Zwinstreek in historisch perspectief.

Arnout Zwaenepoel gaat op zoek naar de gastronomische identiteit van de Zwinstreek (regio Brugge, Damme, Knokke en Sluis). In zijn rapport voor de Provincie West-Vlaanderen bekijkt hij de actuele gastronomie van de Zwinstreek, met zijn typische streekproducten en tal van sterrenrestaurants en zet die in historisch perspectief. Noordzeevis is uiteraard een centraal thema, maar in de vorm van een uitgebreide menukaart worden ook aperitieven, soepen, vis, vlees, groenten, aardappelen, brood, fruit, kruiden, koekjes, chocolade, wijn en bier onder de loep genomen. Betaling ter plaatse. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Praktische gegevens

 • Datum: Zondag 29 september
 • Tijd: 10.00
 • Locatie: Sincfala, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist
 • Kosten: €3,50 ter plaatse te betalen
 • Aanmelden via nathaliedevisser@edufact.nl