Drie archeologische primeurs in Assebroek

onder Tentoonstelling
Drie archeologische primeurs in Assebroek

Onderweg naar Brugge: Archeologie in Assebroek

In 200 jaar groeide de voormalige gemeente Assebroek uit tot de grootste deelgemeente van Brugge. De tijd voor de fusie ligt begraven in documenten en archeologische voorwerpen. De heemkundige kring Arsbroek en Raakvlak willen met de gratis tentoonstelling “Onderweg naar Brugge. Archeologie in Assebroek” aan de hand van documenten en vondsten dit verre verleden in de kijker plaatsen. Recente vondsten hebben een rijker verleden aan het licht gebracht dan tot nog toe werd gedacht!

We zijn trots dat we enkele primeurs mogen presenteren:

1 – De opgraving langs de Sint-Trudostraat bewijst dat Assebroek ook in de ijzertijd en de Romeinse tijd bewoond is. Op de tentoonstelling presenteren we de mooiste vondsten van de opgraving.

2 – In de vroege middeleeuwen ontstaan een groot aantal landbouwnederzettingen op de zandrug rond Brugge. Een van die sites, de Sint-Kruisstraat in Assebroek, levert een prachtige collectie Merovingisch en Karolingisch aardewerk op. We stellen de collectie voor het eerst voor aan het publiek op de tentoonstelling.

3 – Naar aanleiding van de tentoonstelling hebben de Musea Brugge een topstuk aangekocht: een 14e eeuwse grafplaat van een geestelijke. De vondst is in de jaren 1950 opgegraven in een weide in Assebroek. In de loop der jaren kende de koperen grafplaat een bewogen geschiedenis, maar na 35 jaar is ze terug te zien in Assebroek!

De tentoonstelling vindt plaats van zaterdag 28 september tot en met zondag 6 oktober in de abdijkerk van Steenbrugge langs de Baron Ruzettelaan. Gratis te bezoeken op zaterdagen en zondagen van 10 tot 17 uur en op weekdagen van 14 tot 17 uur.