Congres Geoarcheologie

onder Congres
Congres Geoarcheologie

Soils as Records of Past and Present: GeoArchaeological Meeting, Brugge 2019

Al meer dan 50 jaar is Roger Langohr een internationale autoriteit op het vlak van bodemkundig onderzoek. In die periode heeft hij bijgedragen tot het interdisciplinair onderzoek in de archeologie. Zijn holistische aanpak is gericht op het lezen van de bodem als een ‘boek’. Zijn strategie, gericht op veldobservaties, heeft onderzoekers tot ver buiten België geïnspireerd. Raakvlak, Office du Patrimoine et de l’Archéologie Neuchâtel, section archéologie en de Vlaamse Landmaatschappij organiseren daarom op 7 november 2019 een internationaal congres dat het werk en de invloed van Roger Langohr in de kijker plaatst. De belangrijkste vragen die gesteld worden aan de onderzoekers zijn:

Wat is de huidige stand van zaken op het gebied van bodemkunde als studie van het verleden en het heden? Hoe heeft bodemkunde bijgedragen tot belangrijke archeologische inzichten? Op welke wijze dragen oude data bij tot het onderzoek vandaag? Kunnen we nog steeds leren door veldobservaties? Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst?

Deze vragen worden beantwoord op een internationaal congres op 7 november 2019. Hiervoor stelden we een boeiend programma samen met binnen- en buitenlandse sprekers, waaronder onze Jari Hinsch Mikkelsen en Dieter Verwerft.

Dit congres vind plaats in de Vriendezaal van het Groeningemuseum in Brugge. Inschrijven kost 50 euro en kan nog steeds op de website van het congres. De excursie naar iconische plaatsen en bodems in de Zwinstreek is jammer genoeg volzet.