Grafkelder Onze-Lieve-Vrouwekerkhof-Zuid in 3D

Grafkelder Onze-Lieve-Vrouwekerkhof-Zuid in 3D

Bekijk één van de grafkelders van het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof in 3D!

BAAC Vlaanderen en Raakvlak graven al enkele maanden een deel van het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Zuid op in hartje Brugge. Eind mei kwamen hierbij twee grafkelders aan het licht (zie eerder nieuwsbericht). 

Een daarvan was werkelijk prachtig versierd en zag je misschien al verschijnen in de pers? Helaas, de grafkelder kan je voorlopig niet in het echt bekijken. De binnenkant is erg fragiel en wordt daarom afgedekt gehouden tot de grafkelder in zijn geheel gelicht wordt. Maar geen nood, in afwachting van het tentoonstellen van de grafkelder, kan je de beschilderingen hieronder in 3D bekijken (de werkelijke beschildering is enkel langs de binnenkant)!

Beschildering uit de 14de eeuw

Op de lange zijden staan centraal een engel zwaaiend met een wierookvat, gevat tussen allerlei kruis- en bloemmotieven. Op de ene korte zijde staat een calvariescene afgebeeld: zijnde Jezus aan het kruis, geflankeerd door Maria en de apostel Johannes. Op de andere zijde staat een zgn. “Sedes sapientiae”: een Maria met kind gezeten op een troon. Op basis van deze beschilderingen kan de grafkelder in de (late) 14de eeuw gedateerd worden.

Met dank aan De Logi en Hoorne voor het maken van het 3D-model.