Archeologiedagen 2021

Archeologiedagen 2021

Voel het verleden onder je voeten…op jouw manier

Ook dit jaar worden over heel Vlaanderen allerlei fantastische activiteiten georganiseerd tijdens de Archeologiedagen. Een archeologische site bezoeken, tentoonstellingen, fietstochten, schoolpakketten… het kan allemaal. Maar doe het vooral op jouw manier! Wij zetten enkele van de activiteiten in ons werkingsgebied in de kijker

1 2 3 Archeologie!

Op vrijdag 8 oktober lanceren we ons nieuw educatief pakket rond archeologie “123 Archeologie!”. Dit nieuwe pakket is digitaal beschikbaar en zelfstandig te gebruiken door leerkrachten en leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van het basisonderwijs. Het persmoment voor de lancering van het pakket vindt plaats in basisschool Sint-Leo Hemelsdaele in Brugge. Na het persmoment is het nieuw pakket vrij beschikbaar voor alle geïnteresseerden.

Wil je aanwezig zijn bij de lancering? Graag een seintje vooraf via info@raakvlak.be.

Wat zit er onder de grond in Jabbeke?

Tijdelijke expo

Jabbeke kent een rijke archeologische traditie. Het is één van de oudste, continu bewoonde streken in Vlaanderen. Om het rijke en gevarieerde archeologisch erfgoed de plaats te geven die het verdient, slaan gemeente Jabbeke, Raakvlak en Cultuurcafé Jabbeke de handen in elkaar. Tijdens deze tijdelijke expo van 2 oktober tot 13 oktober kom je alles te weten over hoe archeologen te werk gaan en worden de meest markante episodes uit de geschiedenis van Jabbeke gereconstrueerd en geïllustreerd met een selectie topvondsten uit de collectie van Raakvlak en verschillende privécollecties. Toegang is gratis en zonder reservatie, van 15u tot 19u op weekdagen en van 10u tot 17u tijdens het weekend. Scholen en groepen kunnen de tentoonstelling bezoeken op afspraak (cultuur@jabbeke.be).

Lezing

Krijg je niet genoeg van archeologie? Wil je nog meer informatie over wat er onder de grond zit in Jabbeke? Benieuwd hoe de reconstructietekeningen gemaakt werden voor de expo? De archeoloog van Raakvlak vertelt je er alles over in een lezing op zaterdag 9 oktober om 19u30, gevolgd door een exclusieve rondleiding doorheen de tijdelijke expo ‘Wat zit er onder de grond in Jabbeke?”. Wil je er graag bij zijn? Vergeet je plaats niet op tijd te reserveren via reservaties.jabbeke.be!

Archeo-Doedag

Op zondag 10 oktober van 10u-16u30 valt er vanalles te beleven in en rond de tijdelijke expo ‘Wat zit er onder de grond in Jabbeke?’ tijdens de ArcheoDoe-dag. Kom grond zeven, op zoek naar archeologische vondsten met de archeologen van Raakvlak, kom een foto nemen in onze middeleeuwse fotohoek of kom letterlijk proeven van het verleden tijdens een middeleeuwse kookworkshop. En natuurlijk kan je een hele dag de tijdelijke expo bezoeken en ontdekken wat er allemaal onder de grond zit in Jabbeke! Wil je deelnemen aan de middeleeuwse kookworkshop om 11u of 13u? Vergeet niet te reserveren via reservaties.jabbeke.be!

Rondleidingen in Brugge en Torhout

Een archeologische opgraving gaan bekijken? Het kan tijdens de Archeologiedagen in Brugge en Torhout op vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober! Meer informatie over exacte uren en reservatie via de website van de Archeologiedagen.

Al maanden onderzoeken archeologen van Raakvlak en BAAC Vlaanderen het voormalige Onze-Lieve-Vrouwekerkhof-Zuid in Brugge. Maar wat levert zo een onderzoek nu op? Kom het zelf ontdekken tijdens de tentoonstelling “Met één voet in het graf” in de Onze-Lieve-Vrouwekerk of tijdens een begeleide rondleiding op de site!

Kom een kijkje nemen op de Markt van Torhout en word rondgeleid door de archeologen van RAAP België die daar aan de slag zijn. Ze verwachten er sporen van de Romeinse tijd tot late middeleeuwen en nemen u mee langsheen de putten die op dat moment open liggen. Ook krijg je de kans een blik te werpen op de vondsten die al werden opgegraven!

Fietsen langs de wortels van het graafschap Vlaanderen

Je start deze fietstocht in het pittoreske stadje Oudenburg. De route van bijna 37 km voert je langs enkele van de vele archeologische sites die deze streek rijk is. Heel wat van die sites stammen uit de vroege middeleeuwen en tonen aan dat het graafschap Vlaanderen hier ontstaan is, op het raakvlak van de kustpolders en de zandstreek. De tocht leidt je door een mooi en nagenoeg vlak landschap, bijzonder geschikt om te fietsen.

Meer informatie over de route via de website van de Archeologiedagen of download de route hieronder.