Derde beschilderde grafkelder ontdekt bij de opgraving van het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Zuid

Derde beschilderde grafkelder ontdekt bij de opgraving van het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Zuid

BAAC Vlaanderen en Raakvlak graven al enkele maanden een deel van het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Zuid op in hartje Brugge. Eind mei kwamen hierbij twee grafkelders aan het licht (zie eerdere nieuwsberichten). Eén daarvan was werkelijk prachtig versierd met 14de-eeuwse beschildering. Het 3D-model van deze grafkelder is beschikbaar via onze website.

 

Een derde beschilderde grafkelder
Ondertussen werd ook een derde beschilderde grafkelder ontdekt door de archeologen. Ook op de wanden van deze grafkelder is duidelijk beschildering bewaard, zij het iets minder goed dan in de vorige. De geschilderde thema’s zijn gelijkaardig met op de lange zijden centraal een engel zwaaiend met een wierookvat, gevat tussen allerlei kruis- en bloemmotieven. Op de ene korte zijde staat een calvariescene afgebeeld: zijnde Jezus aan het kruis, geflankeerd door Maria en de apostel Johannes. Op de andere zijde staat een zgn. “Sedes sapientiae”: een Maria met kind gezeten op een troon. Op basis van de versiering kan ook deze grafkelder in de 14de eeuw gedateerd worden en is duidelijk dat deze iets jonger is dan de eerder gevonden grafkelders.

Meteen conserveren
Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Als we de beschildering op de grafkelders willen bewaren, is het erg belangrijk dat beide grafkelders zo snel mogelijk verder geconserveerd worden. Een conservatrice kwam meteen ter plaatse om de wanden van de nieuw ontdekte grafkelder te behandelen. Het effect hiervan was al duidelijk positief. Daarnaast worden deze week nog foto’s genomen om ook van deze grafkelder een 3D-model te kunnen maken. Deze modellen zijn niet enkel een goed instrument om zo veel mogelijk mensen de grafkelders te laten bekijken, ze zullen ook helpen bij de verdere conservatie.”

Archeologisch spreekuur
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de opgraving? Wegens groot succes werd het archeologisch spreekuur van Raakvlak deze zomer verlengd. Elke woensdag (behalve op feestdagen en tijdens de herfstvakantie) krijg je om 14u30 en 15u30 een woordje uitleg van de archeologen over de resultaten van de afgelopen week en kan je in primeur enkele voorwerpen zien. De beschilderingen van de grafkelders zullen voorlopig afgedekt blijven.