Wereldkampioenschap (Tele)Tijdrijden

onder Algemeen Brugge Damme Knokke-Heist Afbeelding
Wereldkampioenschap (Tele)Tijdrijden

Van zondag tot woensdag wordt het Wereldkampioenschap Tijdrijden 2021 gereden in onze archeologische achtertuin. Brugge, Damme en Knokke-Heist zijn helemaal in de ban van de wielergekte. En wij ook!

Het wordt voor ons een door-de-tijdrit dwars door een landschap gevormd door de wisselwerking tussen de mens en de natuur. Wij zetten vijf markante opgravingen langs het parcours op rijtje. Wij hopen uiteraard op een winnaar geboetseerd uit Belgische klei!

 

 

  1. De Sint-Niklaaskerk in Westkapelle

In 2013 wordt de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle gerestaureerd na een zware brand. Raakvlak begeleidt de werken en graaf een kerkhof op dat in gebruik is van de 13e tot de 19e eeuw.

Lees er hier meer over: Sint-Niklaaskerk.

 

2. De Heistlaan in Ramskapelle

Tussen 2008 en 2014 voert Raakvlak archeologisch onderzoek uit op het tracé van de A11-snelwegverbinding. In Ramskapelle ontdekken de archeologen een unieke site: een Romeinse terp met daarop plaggenhutten. De opgraving levert de grootste collectie Romeinse vondsten op in het Brugs Ommeland.

Lees er hier meer over: Heistlaan.

 

3. Fort Lapin in Sint-Jozef

In 1899 komen bij het uitgraven van het Groot en het Klein Handelsdok sporen aan het licht van Romeinse bewoning en havenstructuren. Bij dit onderzoek zijn ook 14 stukken van een zeewaardige boot uit de Romeinse periode aangetroffen, de zogenaamde Romeinse boot van Brugge.

Lees er hier meer over: Fort Lapin.

 

4. De Zagersweg in Koolkerke

Tijdens een proefsleuvenonderzoek langs de Zagersweg in Koolkerke komt in 2018 de vondst van het jaar aan het licht: een neolithische pijlpunt bovenop het veen. De vondst doet de archeologen nadenken over de exploitatie van de veenmoerassen in het neolithicum.

Lees er hier meer over: Zagersweg.

 

5. Het Beursplein in Brugge

In 2017 heeft Raakvlak een opgraving uitgevoerd op de locatie van het nieuwe beursgebouw in Brugge. Een archeologisch team graaft onder ruime publieke aandacht bewoningssporen op uit de late middeleeuwen.

Lees er hier meer over: Beursplein.