Lezingreeks: Verhalen uit de Ondergrond III

Lezingreeks: Verhalen uit de Ondergrond III

 

Verhalen uit de ondergrond III, Woensdag 3 mei 19u30, Aula Sint-Leo Hemelsdaele, Potterierei 11 te Brugge

Na twee geslaagde edities, mogen we met onze lezingenavond spreken van een nieuwe traditie. Op woensdag 3 mei 2023 willen we opnieuw verhalen brengen over archeologie – in de breedste betekenis van het woord – in Brugge en Ommeland. Die avond focussen we op religieuze en funeraire aspecten van de Brugse geschiedenis. Een thema waar de laatste jaren veel nieuwe informatie boven de grond is gekomen. Brigitte Meijns neemt ons mee naar de belangrijke kerkhervormingen van de 11e en 12e eeuw in Brugge. We staan onder meer stil bij de oprichting van het Onze-Lieve-Vrouwekapittel te Brugge, maar ook bij simonie en getrouwde clerici. We gaan de opwindende onderwerpen niet uit de weg!

Voormalig Brugs stadsarcheoloog Hubert De Witte geeft een overzicht van de huidige kennis over beschilderde grafkelders in Brugge en plaatst dit boeiende onderwerp in internationaal perspectief. Door het groot aantal archeologische ontdekkingen blijft dit onderwerp zeer actueel.

En dit brengt ons naadloos bij de opgravingen op het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof in Brugge. We sluiten de avond dan ook af met een lezing van Charlotte Verhaeghe en Nandy Dolman, archeoloog en fysisch antropoloog op de opgraving. Zij geven ons een laatste stand van zaken over het archeologisch onderzoek langs de Katelijnestraat.

Een programma waar we zelf enorm naar uitkijken en we hopen u ook. Inschrijven is gratis en kan via deze link: Koop tickets | Musea Brugge

 

Programma:

  • Prof. Dr. Brigitte Meijns, KU Leuven: Kerkhervormingen van de 11e-begin 12e eeuw in Brugge.
  • Hubert De Witte, voormalig Brugs stadsarcheoloog: Beschilderde grafkelders in Brugge.
  • Charlotte Verhaeghe en Nandy Dolman, BAAC Vlaanderen: De opgraving van het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof in Brugge: een stand van zaken.

Achteraf voorzien we een drankje en slaan we een babbeltje.